Šterzl (LEV 21): Slučování nemocnic jako důkaz bezohlednosti MZ

11.06.2013 15:47

Ministr Heger předložil vládě koncem května tzv. slučovací zákon, v jehož důsledku by měla být sloučena a vymazána řada špičkových, v České republice svou odborností ojedinělých a ve světě uznávaných lékařských zařízení. Jejich reálná hodnota jako odborných pracovišť (know-how, goodwill, hodnota pracovních týmů vytvářející se po desetiletí, dopad na obslužnost pacientů) mnohonásobně převyšují tzv. úspory, které jsou fiktivní. Tuto reálnou hodnotu nikdo nevyčíslil, ani nebral na zřetel při výpočtu ztrát.

Šterzl (LEV 21): Slučování nemocnic jako důkaz bezohlednosti MZ
Foto: Archiv
Popisek: NS - LEV 21

Tento zákon byl dán do vlády před zákonem o univerzitních nemocnicích a pouze v návaznosti na něj by měl jakýsi smysl, ale bez jeho schválení je zcela nesmyslný a přinášející jen negativa.
 
Účinností tohoto zákona dojde k bezdůvodnému vymazání takových ústavů, jako je Revmatologický ústav Praha, Endokrinologický ústav Praha, Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie Brno atd. 
 
Navíc zákon je zatížen i zásadními formálními chybami, kde sloučením SÚKLu a Koordinačního střediska transplantací vyvolává střet zájmů a potlačení nezávislé kontrolní funkce. 
 
Podle našeho názoru tento zákon neplní usnesení vlády č. 275/12 a 399/12 o „Zjednodušení agend a zrušení duplicit ve státní správě“. Právě naopak, ruší ve svých oborech ojedinělá superkonziliární pracoviště, která v této zemi nemají obdobu. Ještě bychom pochopily zjednodušení (sloučení) administrativních agend, ale ne zánik "značek", které uznává a respektuje celý svět. Je to opět příklad, kdy si nevážíme výsledků práce mnoha vynikajících odborníků, kteří po desetiletí budovali špičková pracoviště a ruší se podpisem úředníka. 
 
S tzv. slučovacím zákonem nelze v tomto pojetí souhlasit. Nesouhlasí s ním i řada ministerstev, která v připomínkovém řízení upozorňovala na chybějící kvalitní analýzu dopadu z hlediska rizik i financí. Ze stejných důvodů v polovině května vyslovil nesouhlas s tímto zákonem Výbor pro zdravotnictví Senátu Parlamentu ČR. 
 
Velké protesty mezi lékaři se vedou např. proti sloučení Revmatologického ústavu s Všeobecnou fakultní nemocnicí v Praze. V tomto případě dokonce došlo i k vyhlášení stávkové pohotovosti. 
 
Bezohlednost současného vedení ministerstva zdravotnictví jak vůči lékařům, tak i vůči pacientům specializovaných pracovišť nezná mezí. 
 
Prof. MUDr. Ivan Šterzl, CSc., stínový ministr zdravotnictví za LEV 21

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zahradil (ODS): Snaha mainstreamových médií omezit regulacemi konkurenci na mediálním trhu

21:03 Zahradil (ODS): Snaha mainstreamových médií omezit regulacemi konkurenci na mediálním trhu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke konferenci o svobodě slova.