Přemýšlejte, co můžete udělat pro lepší rozpočty, promluvil ke kolegům Fischer

06.12.2013 13:35

Poslanci půl hodiny po poledni začali projednávat v prvním čtení zákon o státním rozpočtu. Sotva ale začali, tak své debaty zase utnuli, i když na chvíli. Rozešli se totiž na oběd a budou pokračovat ve 14.00 hodin.

Přemýšlejte, co můžete udělat pro lepší rozpočty, promluvil ke kolegům Fischer
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer a Miroslav Kalousek ve sněmovně

V rozpravě ke státnímu rozpočtu promluvil jako první premiér v demisi Jiří Rusnok. Zdůraznil, že jeho vláda měla tu prioritu, aby byl do konce roku 2013 snížen nadměrný schodek minulého rozpočtu pod tři procenta HDP.

„V době, kdy jsme tento odhad připravili, tak jsem byl v obavách, že je optimistický. Odhad je ale velmi realistický...“ poznamenal Rusnok k připravenému rozpočtu státu na příští rok. Podle něj je ale rozpočet sestaven tak, aby byla nastartována konkurenceschopnost ČR a maastrichtské kritérium tří procent HDP nebylo překročeno. Ujišťoval také, že navrhované rozpočtové příjmy budou naplněny. Rozpočet podle něj končí s dosavadní rozpočtovou restrikcí a je naopak mírně rozpočtově expanzivní. Rusnok také řekl, že rozpočet odpovídá mandátu vlády i stavu ekonomiky.

V závěru svého proslovu požádal pak Rusnok kolegy ve sněmovních lavicích, aby rozpočet podpořili.

Předseda rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD) poté seznámil zákonodárce s průběhem projednávání v rozpočtovém výboru. Votava ale během svých předchozích slov, kdy se jednalo o harmonogramu projednávání rozpočtu, obvinil předsedu poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska i předsedu klubu ODS Zbyňka Stanjuru z pokrytectví a alibismu, protože vzniklou situaci, kdy se rozpočet má projednat během 14 dní, podle něj zavinila bývalá Nečasova vláda. Je to tak rozpočet Nečasova kabinetu a současná vláda v demisi prý neměla dost času, aby do rozpočtu výrazněji zasáhla.

Fischer: Přemýšlejte, co můžete udělat pro lepší rozpočty

Slova se ujal také ministr financí Jan Fischer a kromě základních informací parametrů rozpočtu připomněl, že by každé vládě přál, aby mohla realizovat program vlády.

„Pokud se vám tento rozpočet nelíbí, tak se neptejte, co zásadního můžete udělat s tímto rozpočtem, ale co můžete udělat pro to, aby příští rozpočty mohly být lepší,“ dodal Fischer nejen směrem k členům možné nové vládní koalice, ale vlastně i k budoucím opozičním stranám.

Předseda poslanců TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek kromě toho, že opět zkritizoval rychlost projednávání hospodářského plánu, tak také zůraznil, že je za hranicí ústavnosti. Ústavní stížnost ale TOP 09 podle něj nechystá.

První čtení rozpočtu by tak poslanci mohli dokončit ještě dnes. I když v jedné jízlivé poznámce exministr financí Kalousek zmínil, že klub topkařů má "páky" na to, jak právě první čtení rozpočtu „protáhnout“ až do pondělí. „Ale my to neuděláme, nechceme být jako předchozí opozice,“ poznamenal k tomu.

Závěrečné schvalování rozpočtu by se mělo odehrát od čtvrtka 19. prosince.

Jak již bylo výše uvedeno - na rozpočet poslanci budou mít jen dva týdny. V jiných letech to bývají zhruba dva a půl měsíce. Pokud by sněmovna nestihla schválit rozpočet do konce roku, nastalo by rozpočtové provizorium.

V úvodním kole sněmovna schvaluje základní parametry rozpočtu - příjmy, výdaje a výši schodku. Ještě před tím budou poslanci například potvrzovat nově zvolené předsedy výborů a zřizovat sněmovní komise.

Návrh rozpočtu předpokládá zvýšení příjmů proti letošnímu roku o 18,5 miliardy na jeden bilion a 99,3 miliardy korun. Výdaje mají vzrůst o 30,5 miliardy na bilion a 211,3 miliardy korun. Schodek se má prohloubit o 12 miliard na 112 miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…