Souboj Okamury a Gazdíka ve sněmovně začal velkými omluvami

12.12.2013 9:20

Sotva dnes ráno poslanci načali další jednací den, po pěti minutách skončili, i když na chvíli. Úsvit přímé demokracie si totiž vzal přestávku na poradu klubu. Poslance totiž čeká už třetí pokus zvolit si posledního, tedy čtvrtého místopředsedu sněmovny. Kromě kandidáta TOP 09 Petra Gazdíka se bude zřejmě o hlasy svých kolegů ucházet i předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura.

Souboj Okamury a Gazdíka ve sněmovně začal velkými omluvami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání poslanecké sněmovny

Zajímavé je, že pro dnešní jednací den dolní parlamentní komory se omluvilo hned 22 poslanců a deset ministrů včetně premiéra Jiřího Rusnoka, který je podle omluvenky na zahraniční cestě. Ministr školství a mládeže Dalibor Štys se omluvil jen do 10.30 hodin.

Co se týče dnešní volby posledního místopředsedy sněmovny, tak zástupci ČSSD, ANO a KDU-ČSL slíbili podporu Petru Gazdíkovi. Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek vyzval spolustraníky, aby ctili zásadu poměrného zastoupení a Gazdíka v tajné volbě podpořili.

„Jsme novým politickým subjektem a chceme tuto záležitost respektovat. Apeloval jsem na naše poslance, aby podpořili princip poměrného zastoupení a volili zástupce TOP 09. Ale bude to opět volba tajná, čili uvidíme, jak to dopadne,“ poznamenal Faltýnek v rozhovoru pro Český rozhlas.

Kalousek se těší. Tentokrát to prý Gazdíkovi vyjde

Ve dvou předcházejících případech přitom neuspěli kandidáti TOP 09 Miroslav Kalousek a Petr Gazdík, hlasy chyběly i pro předsedu hnutí Úsvit Tomia Okamuru.

TOP 09 si post čtvrtého místopředsedy nárokuje vzhledem k výsledku sněmovních voleb. Po ČSSD, ANO a KSČM má totiž čtvrtý nejpočetnější poslanecký klub.

Naději vyslovil i šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek - i podle něj zákonodárci tentokrát Gazdíka zvolí.

„Jsou tady poslanci, kteří zatím nemají tu zkušenost, tudíž zatím logicky ani vědomí, že existuje jisté elementární dodržování zvyklostí, tak se mnohem hůře a tíže pracuje. Ale myslím, že to jsou jen porodní bolesti a že se dohodneme,“ řekl rozhlasu Kalousek.

Šéf poslanců Úsvitu přímé demokracie si hned ráno vyžádal půlhodinovou přestávku na jednání svého klubu. Poslanci tak budou pokračovat od 9:35 hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…