Známe Schwarzenbergův vzkaz poslanci TOP 09, který přechází k Okamurovi

30.04.2013 10:44

Poslanec Aleš Roztočil, který byl zvolen v barvách TOP 09, chce v příštích volbách podpořit hnutí Úsvit přímé demokracie, které založil senátor Tomio Okamura. Vysvětlil to svým zklamáním z politiky TOP 09. Na jeho krok pro ParlamentníListy.cz reagoval předseda strany Karel Schwarzenberg.

Známe Schwarzenbergův vzkaz poslanci TOP 09, který přechází k Okamurovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Na Okamurově hnutí jsou Roztočilovi prý sympatické prvky přímé demokracie, které kombinují americký a švýcarský politický systém. Za Okamurův „Úsvit“ nejspíš bude kandidovat v příštích sněmovních volbách. „Pravděpodobně ano,“ odpověděl na přímý dotaz serveru Novinky.cz.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg pro ParlamentníListy.cz Roztočilovo rozhodnutí okomentoval lapidárně: "Každý člověk má nezadatelné právo na  vlastní blbost."

Okamura oznámil založení nového hnutí, jehož cílem je posílení přímé demokracie, v pondělí večer. „Úsvit není standardní politickou stranou. Jeho jediný úkol je spojovat a podporovat osobnosti z celého spektra společnosti a politiky, regionální hnutí, sdružení a aktivisty, jejichž hlavním cílem pro nadcházející volby je prosazení změny Ústavy ve smyslu přímé demokracie,“ uvedl při jeho založení.

Chce k němu přitáhnout osobnosti z různých sfér veřejného života a hned v úterý se mohl prezentovat prvním „úlovkem“. Poslanec Roztočil je momentálně nezařazený, ale stále je členem klubu TOP 09 a Starostů, v němž by chtěl setrvat až do konce volebního období.  

Přiznal však, že s politikou Schwarzenbergovy a Kalouskovy strany se již neztotožňuje. „Politika TOP 09 mě zklamala,“ říká.

Roztočil by přitom nemusel být jediným zástupcem Úsvitu v Poslanecké sněmovně. Již dříve podporu Okamurovi vyjádřil i Radim Fiala, který vloni na podzim vystoupil z ODS a od té doby je nezařazený.  


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo, Radim Panenka

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václavák ožije: Danko od Fica jede za Okamurou. A hvězda z Francie

13:58 Václavák ožije: Danko od Fica jede za Okamurou. A hvězda z Francie

Předvolební kampaň před eurovolbami vrcholí a hnutí SPD chystá ve čtvrtek velkou akci na pražském Vá…