Přímá volba prezidenta: Ještě se budete hodně divit

16.08.2012 15:20

Komentátor Reflexu Bohumil Pečinka varuje, že zvolení nového prezidenta ČR prostřednictvím přímé volby mimo dvě nejsilnější politické strany, tedy ODS a ČSSD, jež tvoří pilíř české politiky, bude mít destruktivní důsledky pro celou politiku. Senátor za ČSSD Pavel Lebeda a senátor ODS Jaroslav Kubera s Pečinkou víceméně souhlasí.

Přímá volba prezidenta: Ještě se budete hodně divit
Foto: archiv V. Franze
Popisek: Prof. JUDr. Vladimír Franz

Pečinka v Reflexu píše, že čeští zákonodárci ve všech podstatných věcech systém volby prezidenta opsali z francouzského modelu starého 50 let. Podle něj se téměř nikdy nestalo, že by prezidentem byl zvolen někdo mimo dvě hlavní politické strany - levice a pravice. Tady se ale velké strany sebevražedně svého vlivu předem vzdaly, protože kandidát ODS Přemysl Sobotka, ani Jiří Dienstbier z ČSSD nemají šanci.

Silné mocenské centrum

Podle Pečinky bude mít volba nového prezidenta mimo tyto dvě největší strany destruktivní důsledky pro celou politiku, protože kolem přímo zvoleného prezidenta vznikne silné mocenské centrum a prezident si bude dělat vlastní nezávislou politiku. „Je pravděpodobné, že nový prezident se silným mandátem přímo od občanů si bude časem vynucovat i větší kompetence,“ zakončuje text komentátor.

Podle komentátora se také stále více ukazuje, že se z přímé volby prezidenta stává divadlo a na tuto funkci chtějí kandidovat různí excentrici, zatím chybí jen homosexuál Vladko z reality show Vyvolení.

My jsme vám to říkali. I všechno je možné i nemožné je možné

„Škola praxe je nejlepší. Pan Pečinka má pravdu. Když jsme tohle všechno říkali, tak nikdo neposlouchal. Ty volby dopadnou tak, že budou všichni s láskou vzpomínat na nepřímou volbu včetně těch taškařic na Hradě. Tohle není konec, to je teprve začátek taškařice. Ta sranda teprve bude, až začnou zkoumat podpisy, přijdou žaloby a jestli se utratily peníze správně či nesprávně. Takže já na to nemohu říct než takovou tu blbou větu - vždyť jsme vám to říkali. Ale teď máte, co jste chtěli. Třeba to nebude tak hrozné, ale bude to zábavné,“ řekl ParlamentnímListům.cz senátor Jaroslav Kubera.

„Lidi budou z té volby frustrovaní, protože nebudou uspokojení, protože bude pro většinu lidí zvolen někdo, koho nechtěli. Je fakt, že se to trochu vyčistí, protože ti nadšenci ani za dvacet korun těch padesát tisíc podpisů neseženou, protože kdo někdy sháněl podpisy, tak ví, co to je. Nejedná se navíc o ověřené podpisy, jak upozorňuje Ústavní soud a může nastat problém. A když v Čechách může nastat nějaký problém, tak většinou nastane, tím si můžeme být jistí, protože jak říkal Bohumil Hrabal, i všechno je možné i nemožné je možné,“ dodal Kubera, který proti přímé volbě hlasoval.

Jednu ostudu jsme nahradili ostudou ještě větší

Tu nepodpořil ani nestranický senátor Pavel Lebeda zvolený za ČSSD. „Jednu ostudu jsme nahradili ostudou ještě větší. Ostudné divadlo byla poslední volba prezidenta. To byla trapnost. Teď ale vyděšeně zíráme na to, jaké panoptikum podivných figur se nám vynořuje. Jsou to jednak staří známí borci, ale mezi tím jsou i někteří, kteří se chtějí zviditelnit a vidí to jako marketingový tah. U některých je to snad jenom recese, ti to snad nemohou myslet vážně. Ta chodící reklama tetovacího salonu, tak představa, že někde vystoupí jako prezident republiky je pro mě naprosto nepředstavitelná. Marketingový tah je to jasně u Kláry Samkové,“ řekl redakci Lebeda.

Lebeda si myslí, že přímá volba prezidenta nezapadá do českého ústavního systému. „Přímo zvolený prezident bude mít silný mandát od voličů, ale ústavní pravomoci bude mít stejné jako nyní. On pak řekne: mě volilo sedmdesát procent obyvatel této země a já mám tím pádem větší legitimitu než vy, pane premiére, a to, co mi předkládáte k podpisu, tak já nepodepíšu, protože vaši vládu volilo necelých třicet procent. Je dost dobře možné, že se něco takové stane,“ varuje Lebeda.

„Šestnáct z devatenácti právníků, které dotázala senátní komise pro ústavní záležitosti, bylo proti přímé volbě prezidenta a vznesli k tomu mnoho odborných důvodů. Bohužel se přímá volba i v ČSSD stala takovou mantrou a je chyba, že jsme neposlechli odborníky. Jsem pyšný, že jsem byl proti a bojím se, že vývoj mi dá za pravdu. Hrozím se, kdy se ještě nějaký kandidát objeví a jak budou probíhat ty kampaně,“ obává se Lebeda.

Právníci varovali

ParlamentníListy.cz v únoru informovaly o expertízách ústavních právníků pro Senát, v nichž se většina vyslovila proti přímé volbě prezidenta. Většina právníků míní, že změna ústavy ve smyslu přímé volby prezidenta je neodůvodněná.

V parlamentní demokracii je běžné, že prezident je volen parlamentem, přímá volba u nás nemá tradici a prezident s přímým mandátem od občanů by mohl narušit rovnováhu moci, vytvářet své vlastní mocenské centrum a ohrozit výsadní postavení vlády v exekutivě. Někteří i samo provedení právní úpravy označili za amatérské, dadaistické či surrealistické, jako by to měl být pokus o diskreditaci přímé volby. Někteří ho označují i za populismus.

Ohrožení stability ústavy

„Text ústavní novely, schválený v Poslanecké sněmovně, považuji za projev ohrožení stability ústavy, ke kterému neexistují skutečné důvody. Dostatečná míra stability demokratické ústavy se jeví podle řady výzkumů sama o sobě důležitou vlastností každé ústavnosti, ochraňující základní ideje státu,“ varuje například Jindřiška Syllová z Katedry ústavního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

Marek Antoš ze stejného pracoviště se obává, že přímá volba vládnutí v České republice se ještě víc zkomplikuje. „V důsledku to povede i k dalšímu zklamání veřejnosti a nakonec ke snížení její důvěry v politiku,“ míní Antoš.

Prezident bude soupeřit s vládou

V České republice je podle něho tradicí, že vláda plní volební program, zatímco prezident ho nemá. Přímá volba prezidenta by přispěla k tomu, že by přišel do kampaně s tím, že by měl svůj program a vstupoval by do prostoru, který náleží vládě. „Vytvářel by alternativní mocenské centrum a soupeřil s vládou na jejím hřišti, ovšem v podivném postavení hráče, jehož fauly se nesmějí pískat. Přímá volba prezidenta takovému vývoji nahraje: těžko si představit volební kampaň bez volebního programu a slibů voličům, které se úspěšný kandidát následně bude snažit plnit, aby měl šanci na znovuzvolení,“ varoval Antoš.

Díky přímé volbě by se podle něho posílila legitimita prezidenta a navrhovanou změnou nejvíce utrpí postavení vlády, které je už tak v České republice z komparativního hlediska neobvykle slabé, zejména kvůli tradiční dominanci Poslanecké sněmovny. „Napříště by musela čelit ještě většímu zasahování prezidenta republiky, disponujícímu vůbec nejsilnější legitimitou ze všech ústavních orgánů, proti čemuž nemá žádné účinné nástroje. Druhým oslabeným orgánem bude Senát, který ztratí jednu ze svých důležitých funkcí,“ dodal Antoš.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…