Okamurovo politické dvojče: Pitomio? Ne, nepindá blbosti, není ani populista

18.11.2012 5:15

JINÝMA OČIMA Večerníček Tomio Okamury. Nejde o žádnou pohádku prezidentského kandidáta na dobrou noc, ale jmenuje se tak jeho kamarád a rádce Jaroslav Novák Večerníček. Jde o bývalého disidenta, který se s ničím nikdy moc nepáral. Okamuru brání, že není žádný mluvka a populista, ale sociálně uvědomělý člověk, který roky projíždí republiku a podle lidských tragédií a stížností dělá svou politiku.

Okamurovo politické dvojče: Pitomio? Ne, nepindá blbosti, není ani populista
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Jaroslav Novák Večerníček kandiduje do senátu za obvod Svitavy

„Překvapím vás. Před několika lety jsme si s Tomiem sedli a řekli, že vyhrajeme prezidentské volby. Poslední rok jsme sázeli na to, že bude třetí až čtvrtý. Nechtěli jsme moc budit pozornost, nicméně podpora funguje. Nejde o to, že by něco pindal a byl populista, ale protože na ní cílevědomě pracuje. Už několik let objíždí celou republiku, mluví s obyčejnými lidmi a bere si k srdci jejich názory. Jeho blogy, komentáře a návrhy zákonů nejsou o tom, že bychom si sedli v kanceláři, čuměli do zdi a rozhodli se, že to tak bude. Jsou zažité,“ říká Jaroslav Novák Večerníček. Pro ParlamentníListy.cz o sobě kdysi prohlásil, že je Okamurovým politickým dvojčetem, protože mají stejné názory. A s nimi se nyní svěřil.

Není žádný Pitomio!

Hned z kraje reaguje na současnou kritiku Tomio Okamury. Například časopis Reflex z něj udělal klauna s titulkem Pitomio. „No, chtěli být zlí a hnusní, tak se jim to povedlo. Těch pět důvodů, proč by Tomio neměl být prezidentem, které sepsali do článku, nemá jediné opodstatnění, než ho poplivat. Každý člověk, který si to přečte, pochopí. Stať, že neumí česky, je hovadina. Ostatně jeho životopis jsem psal já a web mu dělala soukromá firma. Vždyť je to tam v třetí osobě, takže i blbec pochopí, že to on nepsal. Je to trapný. Letos v lednu jsme si totiž Reflex znepřátelili. Když proběhla první vlna nadšení pro Okamuru, strhl se velký mediální zájem. Nicméně Tomio si chtěl dát mediální pauzu a v klidu se rozhodnout, jestli bude kandidovat do Senátu. Tehdy se ozvali z Reflexu a my je odmítli. Vzali si to osobně a už tehdy napsali, jaká je Okamura svině,“ podotýká.

Ohledně senátorky Elišky Wagnerové, která mimo jiné i kvůli Tomio Okamurovi vystoupila z Klubu pro obnovu demokracie – KDU – ČSL a nezávislí, hovoří takto: „Wagnerová, to je čistý omyl. Prý to udělala, protože je Tomio rasista. Ostatně nařknout míšence z rasismu je už samo o sobě dost podivné. Jde o nepochopení. Wagnerová pracovala s tím, že Okamura tvrdí, že se Romové mají vystěhovat. Myslím, že se jednalo o Lidové noviny, kde to bylo zveřejněno. U soudu jsme opravdu prohráli, protože soudkyně rozhodla, že sice Okamura tento výrok neřekl, ale novinář má právo si jej domyslet. Neuvěřitelný rozsudek. Tomio se kdysi, pravda, zastal Ladislava Bátory, když k němu prohlásil, že si nemyslí, že je někdo extremista jen proto, že na svém webu zveřejní elaborát, jenž spekuluje o založení romského státu. Tenkrát Tomio napsal, že myšlenka romského státu je legitimní, protože každý národ přemýšlí nad vlastním státem, ale je nereálná. Barbora Tachecí z toho udělala, že Okamura propaguje vystěhování Romů. Nicméně i Karel Schwarzenberg k tomu poznamenal, že myšlenka romského státu je zajímavá. Stejně jako, když Američané založili černošský stát, tedy Libérii. Nicméně Schwarzenberg je v pohodě, ale z Okamury je extremista a rasista.“

Babičky zvou Okamuru domů

Jak Večerníček sám říká, jsou s Tomio Okamurou nejlepší kamarádi. „Tomio hlásá ideje, které mám i já. Ostatně je hlasatelem toho, co si myslí statisíce lidí. Jezdím s ním často po setkáních a tam vidím, jak mu lidé věří. Seru na průzkumy. Ve vesnicích Okamuru davy lidí plácají po zádech a staré babičky se slzami v očích ho zvou domů na přespání. To je pro mě směrodatné,“ vysvětluje.

A proč podle něj leží Tomio Okamura některým intelektuálům tak v žaludku? „Protože mluví, jak mu pusa narostla. Je pravda, že má jednodušší styl, protože píše tak, aby to četli normální lidé. Píše někdy s velkou nadsázkou, ale od srdce. Když mu vyčítají, že píše, že ho štve, když babky u lékaře žmoulají třicetikoruny, tak málokdo ví, že jeho maminka loni v prosinci umřela na rakovinu. Tomio jí zdravotní péči zaplatil. Ale představa, že by jí to nemohl dopřát, je pro něj tragická. Vždyť nad tím by se kudla v kapse otevřela každému. Navíc spoustu jeho blogů i myšlenek novináři překroutili a dali mu nálepku populisty a demagoga. Vždyť společně sedíme nad každým problémem. Třeba ohledně exekucí máme stovky dopisů a zabýváme se jimi. Snažíme se přemýšlet nad řešeními. Oslovujeme odborníky, poslance, senátory a pracujeme na tom. A lidé to poznají,“ odpovídá.

Okamura a Večerníček

„Lidé na vesnicích opravdu moc peněz nemají. Byli jsme pravičáci, co volili ODS. Život a poznání z nás ale udělaly levičáky. Měli jsme kdysi pocit, že si za svůj osud může každý sám a každý ho má pevně v rukou. Ale hovno, není to pravda. Každý máme různé schopnosti a každý se nacházíme v jiném prostředí. Kdybychom dnes s Tomiem začali s kariérou, tak bychom to možná nezvládli. Vždyť já nemám dodělanou ani základní a Tomio dokončil střední školu. Po roce 1989 jsme se dostali k příležitosti, chytli se jí a povedlo se. Nicméně taková příležitost přichází u někoho jednou za život, u jiného nemusí přijít nikdy,“ dodává.

Politika a společnost JINÝMA OČIMA

Kandidát na prezidenta a čerstvý senátor Tomio Okamura se k Večerníčkovi hrdě hlásí. „Jarda Večerníček je můj dlouhodobý kamarád a spolupracovník. Spolupracujeme již patnáct let. Společně jsme napsali knížku: Český sen. Druhou knihu: Umění vládnout ilustroval a na titulní straně mi sedí na zádech jeho synáček, protože byl jako jediný ochoten mi tam sedět patnáct minut v celku. Navíc byl kmotrem mé další knížky Umění žít,“ řekl již dříve na křtu Večerníčkovy knížky Na druhý břeh ParlamentnímListům.cz Okamura. Ostatně právě na tomto křtu se Večerníček označil za Okamurovo politické dvojče, protože jsou přátelé a mají úplně stejné názory na fungování země.

Jaroslav Novák Večerníček je novinář a spisovatel, který byl před rokem 1989 aktivním členem protikomunistického Hnutí za občanskou svobodu. „Když se to nahromadí za sebe, tak je to něco jiného, než v novinách,“ říká o obsahu své knihy ODS aneb hoši, co spolu mluví. Vyšla v roce 2010 a Večerníček v ní za sebe skládá prohřešky a korupční kauzy největší pravicové strany v Česku. Hned v první kapitole dokazuje, jak současný prezident Václav Klaus poškodil státní kasu kuponovou privatizací a proto dnes není na důchody. Také tam naznačuje, že Klaus je spíš ekonomický packal a ne génius, jak se všeobecně traduje. Nicméně za Tomio Okamurou stojí se vší rozhodností.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …