Bruntál: Stavba obchvatu se dotkne desítek vlastníků nemovitostí

16.11.2020 18:55

Přípravy na stavbu silnice I/45 – východní obchvat I. etapa pokračují. V současnosti probíhá schvalování geometrických plánů v katastru nemovitostí. Zahájeno bylo jednání s vlastníky staveb a pozemků, jichž se stavba dotkne. Podle Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) stále platí, že se začne stavět v roce 2023.

Bruntál: Stavba obchvatu se dotkne desítek vlastníků nemovitostí
Foto: bruntal.net
Popisek: Náměstí města Bruntál

ŘSD již začalo jednat s majiteli nemovitostí, které budou muset stavbě obchvatu ustoupit. Mělo by jít přibližně o třicet vlastníků. Stavbě stojí v cestě dva rodinné domy a čerpací stanice. „Předpokládá se, že bude vykupováno cca pětačtyřicet pozemků, ostatní budou bezúplatně převedeny, nebo zajištěny jiným zákonným způsobem,“ doplnil výčet Miroslav Mazal z komunikačního týmu ŘSD. Jednání s majiteli nemovitostí byla zahájena v létě. „V srpnu byli všichni vlastníci, dotčení trvalým záborem, pozváni na úvodní jednání, na kterém byl vysvětlen postup při majetkoprávním vypořádávání nemovitostí,“ sdělil Miroslav Mazal. Proces výkupů by měl začít v lednu.

V příští roce budou osloveni také majitelé dalších pozemků, jichž se stavba dotkne jiným způsobem, jako je například překládka inženýrských sítí. Vše je podmíněno schválením geometrických plánů a jejich zápisem do katastru nemovitostí. Tento proces nyní probíhá. Zároveň ŘSD jedná se Správou železniční a dopravní cesty

Poslední termín zahájení stavby, potvrzený ŘSD, stále platí. Začít by se mělo v roce 2023. Východní obchvat by měl být v provozu v roce 2026. Není však vyloučené, že se stavba zbrzdí. Podle Miroslava Mazala mohou termíny ovlivnit například komplikace při řešení majetkoprávního vypořádání, situace způsobená pandemií covid-19 nebo třeba i počasí.

Silnice I/45 Bruntál – východní obchvat, I. etapa má odlehčit dopravní situaci ve městě. Má odvést z centra především provoz ve směrech Olomouc - Krnov. Začátek obchvatu naváže na komunikaci jižně od města (směr Olomouc) v místě před stávající čerpací stanicí, bude pokračovat na severovýchod, kde prostřednictvím několika přemostění překročí železniční trať, čističku odpadních vod a protne údolí Černého potoka. Dále projde sedlem Zaječího vrchu a pokračuje po západním úbočí Kozince. Trasa silnice pak pokračuje na sever přes železniční trať ke stávajícímu obchvatu Oborné, kde se připojí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…