Hranice: Práce na Bečvě pokračují, jez je vypuštěn

08.07.2020 17:58

Práce na rozšíření jezu v Hranicích o jedno pole pokračují vypuštěním jezu. Touto akcí dojde k zkapacitnění jezu, což zvýší úroveň protipovodňové ochrany Hranic. Stávající jez Povodí Moravy, s. p., rozšíří o 50 procent. Součástí celkové rekonstrukce jezu je i zbudování rybího přechodu.

Hranice: Práce na Bečvě pokračují, jez je vypuštěn
Foto: mesto-hranice.cz
Popisek: Hranice

„V období od července do listopadu budou probíhat práce, kvůli kterým uskutečníme úplnou srážku až na kótu pevného prahu. V průběhu srážky provedeme demolice levobřežních zdí a zahájíme přestavbu levobřežního pilíře na říční. Dojde k založení nového jezového pole, včetně nového levobřežního pilíře, levobřežních zdí, přelivné plochy, vývaru a přemostění,“ popisuje generální ředitel povodí Moravy, s. p. Václav Gargulák.

Úplné vyhrazení jezu potrvá pět měsíců, následně dojde k částečnému napuštění na kótu 242,3 m n. m, tedy o 2,3 m. Vypuštění jezové zdrže bylo schváleno příslušnými orgány. Snižování hladiny probíhalo pod biologickým dohledem, aby se zamezilo úhynu či poranění živočichů.

Rozšiřování hranického jezu o jedno pole zahájilo Povodí Moravy, s. p. v březnu. Jedná se o jednu z nejvýznamnějších staveb v rámci komplexní protipovodňové ochrany Pobečví. Celkové předpokládané investiční náklady rozšíření jezu včetně stavby rybího přechodu jsou 230 milionů korun. Práce na jezu potrvají do konce roku 2021.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…