V Hradci Králové bude nově o patnáct volebních okrsků méně

27.07.2016 14:47

Čištění adresních míst, odstranění historických nesouladů v registrech, na němž magistrát v posledních letech intenzivně pracoval, se nově promítne například i do počtu volebních okrsků. Těch ve městě nebude pro nadcházející volby, tedy už pro ty letošní podzimní do krajských zastupitelstev, sto, ale už jen pětaosmdesát.

V Hradci Králové bude nově o patnáct volebních okrsků méně
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Díky jejich snížení dojde i k úsporám, a to zejména v nákladech spojených s pronájmem volebních místností, ale i v odměnách vyplácených členům volebních komisí. O tom, do které volební místnosti mají Hradečané jít volit, se mohou dozvědět již nyní a samozřejmě o této změně budou včas informováni, nejpozději však na obálkách, které voliči obdrží spolu s hlasovacími lístky před volbami do svých domovních schránek.

Postupná elektronizace státní správy a pro obce povinné zavádění základních registrů si vyžádaly i úpravu adresních míst ve městě. S ohledem na tento fakt došlo i k posouzení hranic volebních okrsků, kterých ještě při posledních volbách bylo ve městě sto. „V některých volebních okrscích došlo ke značnému snížení počtu oprávněných voličů. V jiných jich zase bylo málo, a z toho důvodu byla nutná tato změna. Navíc se velice často stávalo, že okrsky zasahovaly najednou do více městských částí, což také nebylo v pořádku. Úřad se proto v duchu těchto okolností rozhodl pro revizi jednotlivých okrsků a výsledkem je snížení jejich počtu a změna jejich hranic,“ vysvětluje důvody Ľudmila Ducháčová, vedoucí správního odboru magistrátu, který agendu voleb řeší.

Snížení počtu volebních okrsků přinese úspory

Hradečané se už teď mohou s předstihem na městských webových stránkách (ZDE) v pravém menu VOLBY informovat, do které volební místnosti půjdou 7. a 8. října 2016 volit. Jsou zde zveřejněná čísla volebních okrsků, včetně adres volebních místností a také ulice s čísly popisnými jednotlivých nemovitostí, které do dané volební místnosti spadají. „Někteří Hradečané změnu místa volební místnosti ani nepocítí, může být ale označena jiným číslem, než na které byli zvyklí. Jiní voliči půjdou však volit do úplně jiných objektů a do jiné místnosti, než chodili doposud,“ upozorňuje s předstihem Ľudmila Ducháčová.

Snížení počtu volebních okrsků s sebou nese ve výsledku i úsporu. Magistrát si již nebude muset na podzim nově některé místnosti, které doposud při volbách využíval jako volební, pronajímat. Sníží se počet členů okrskových volebních komisí, a díky tomu bude nižší i objem finančních prostředků vyplácených jako odměny, uspoří se i na pronájmu výpočetní techniky, kterou úřad musí rovněž pronajímat.

O souhrnných úsporách z pronájmů místností, techniky a z odměn členům, bude mít úřad bližší představu až po volbách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…