Babiš (ANO): Být ministrem je především manažerská funkce

04.08.2017 14:11

Komentář šéfa hnutí ANO na Facebooku k rozdílu mezi politikem a ministrem

Babiš (ANO): Být ministrem je především manažerská funkce
Foto: David Hora
Popisek: Andrej Babiš

Řekl jsem, že se cítím být manažerem, ne politikem. A napsala mi paní Andrea: “Ale zákony se schvalují ve Sněmovně. Manažeři zákony nedělají.”

Já s ní naprosto souhlasím, že slovo “zákonodárce” nevzniklo náhodou. Jasně, že prvořadý úkol poslanců a senátorů je v tom, že musí připravit kvalitní zákony, které odpovídají potřebám občanů a reagují na společenský vývoj, nové technologie, nová nebezpečí.

Jenže já jsem o sobě nepsal jako o poslanci, ale jako ministrovi. A být ministrem je pro mě skutečně manažerská funkce, protože ministr řídí své kolegy a určuje celkový směr svého resortu. Manažer - nebo říkejme klidně ředitel - by měl být člověk, který vyniká nejen schopností přemýšlet, ale i odvahou udělat zásadní rozhodnutí a taky musí mít v sobě urputnost svoje rozhodnutí naplňovat.

A v tom se cítím být doma. Díky tomu jsem uspěl v soukromém sektoru (vybudoval firmu pro 35 tisíc lidí) a svoje zkušenosti jsem využil i ve státním sektoru jako ministr financí (snížil jsem zadlužení země o 70 miliard a udělal rekordní přebytek státní kasy 61,8 miliard korun).

Teď zpátky k těm “řadovým” zákonodárcům: oni taky nejsou autory spousty zákonů. Pracují na nich experti, poradci a bohužel i častokrát lobbisti. Kolikrát se už stalo, že nějaký poslanec přišel s návrhem zákona, který mu doslova sepsali právníci nějaké korporace. Tihleti “zákonodárci” zvládli pokřivit svými přílepky skvěle míněné zákony o hazardu, pojišťovnách nebo registru smluv.

Takže na závěr: manažeři zákony nedělají, ale ministři a hlavně premiér musí mít manažerského ducha a s ním pořádně dohlédnout na své kolegy, aby jednali v zájmu občanů. To je právě hlavní problém této vlády: není řízená, každý ministr bojuje za svůj resort, aniž by vnímal všeobecný zájem. Poslanci zdržují a předvádí se u pultíku, místo aby měli třeba jako v Německu omezený čas na projevy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.