Balaštíková (ANO): Svou nečinností nás všechny vystavujete obavám

26.04.2022 19:39

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 26. dubna 2022 k návrhu zařazení bodu o nekonání vlády k zvyšování cen vstupů pro zemědělské a potravinářské komodity

Balaštíková (ANO): Svou nečinností nás všechny vystavujete obavám
Foto: archiv poslankyně
Popisek: poslankyně Margita Balaštíková (ANO)

Dobrý den, kolegyně a kolegové,

já bych si dovolila požádat o zařazení nového bodu do dnešního jednání o nekonání vlády ke zvyšování cen vstupů pro zemědělské a potravinářské komodity.

Situace je samozřejmě nyní velmi složitá, je nepředvídatelná. A já bych proto očekávala rázné a hlavně včasné kroky vlády. Vlády okolních zemí se snaží svým firmám i svým občanům různými nástroji pomoct. A snaží se omezit zvyšování cen potravin v důsledku abnormálně se zvyšujících cen surovin a nákladových položek, které souvisí s produkcí a výrobou potravin včetně zemědělské prvovýroby.

Profesní zemědělské organizace se marně snaží o umožnění osobního jednání s ministrem zemědělství a hlavně s premiérem naší země. Premiér odmítá jednat s profesní organizací zastupující všechny zemědělce. A já toto chování považuji za pohrdání těmi, kteří produkují potraviny a kteří živí naše spoluobčany, živí nás i nás poslance, pány senátory a i vás, pane premiére, prostřednictvím paní předsedající, si myslím živí. Nebo vy, pane premiére, snídáte, obědváte a večeříte potraviny z jiné země než je Česká republika?

Svojí neúctou k zemědělskému a potravinářskému stavu a svoji nečinností nás všechny vystavujete obavám. Obavám, co bude. A dle nedávno zveřejněných průzkumů se Češi začínají bát. A nyní prosím cituji z tisku: "Naposledy se Češi takto báli v době hospodářské krize v roce 2011 až 2013 a hůř je prý nevystrašil ani covid. I tehdy hodili plošné rozpočtové škrty vlády ODS a TOP 09 na Česko deku těžké konzumní deprese, která pomohla způsobit rekordně dlouhou a v podstatě zbytečnou recesi." Konec citace.

ODS a TOP 09 jsou spolu opět ve vládě a společně diktují ekonomickou politiku. A docela mě tedy překvapuje, že se nepoučily z vlastní, z vlastní historie, protože právě jejich dogmatické škrty způsobily velký ekonomický propad. Je krize a úkolem nynější vlády je být krizový manažer. My i někteří občané vidíme však spíše vládu gest. Přejmenujeme ulice, zakážeme Ruskou zmrzlinu. Ale já se ptám: Kde je prosím systematická pomoc našim firmám a našim občanům? Protože prázdných gest se nikdo z nás nenají.

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí

Zemědělci a producenti potravin musí mít pocit, že za nimi vláda stojí, že stojí na jejich straně a že je chce v této zemi. Já si myslím, že tohleto nenastává. My, a je to jistě i velká většina z vás koaličních partnerů, kteří stojíme za svými zemědělci a potravináři a společně chceme s nimi pro naše občany bezpečnost v dostupnosti potravin nejen fyzické, ale hlavně také finanční. Nechceme, aby začala vznikat skupina občanů, která bude s bídou na suchém chlebu a hrníčku mléka. Ta doba už tady byla a já si myslím, že nikdo z nás nechce, aby se vrátila.

Rozdávat žebračenky při složitém vypisování podkladů si myslím že je nedůstojné dnešní doby. A prosím, pojďme se proto bavit o tom, co budou mít naši lidé na talíři a čím budeme krmit náš národ. Máme nástroje, které nám nabízí sama EU. A proto prosím, neříkejte vládo Ne! těmto nástrojům, protože naši zemědělci a potravináři už to nevyřeší. Ono už to nejde. Ti lidé jsou sami na svém maximu ústupků, které udělali, aby byli schopni pořád dodávat české potraviny na náš stůl.

A byla bych moc ráda, kdybychom si všichni uvědomili jednu důležitou věc. Ministerstvo zemědělství není jen Ministerstvem zemědělství pro zemědělce a potravináře, to je ministerstvo pro všechny občany. A proč? Protože celý náš národ živí. A já bych byla ráda, aby se zapomnělo na nesváry a aby tento bod byl zařazen na program této schůze a vážně jsme diskutovali o tom, co můžeme pro naše občany a zemědělce a potravináře udělat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

23:07 Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k platům.