Balcarová (Piráti): Nebuďme fosilní skanzen závislý na zastaralých uhelných elektrárnách

06.06.2020 9:16

Součástí programu dnešního zasedání Uhelné komise v elektrárně Prunéřov I je slavnostní ukončení provozu této uhelné elektrárny.

Balcarová (Piráti): Nebuďme fosilní skanzen závislý na zastaralých uhelných elektrárnách
Foto: pirati.cz
Popisek: Dana Balcarová (Piráti)

Odstavení, které jsem si nemohla nechat ujít, ukazuje, že zavření zastaralých uhelných elektráren je možné. Aktuálním úkolem Uhelné komise je dodání scénáře útlumu uhlí. Věřím v ambiciózní podobu tohoto plánu, který povede k uzavírání dalších zastaralých uhelných elektráren.

Piráti cílí na rok 2030 až 2035, kdy by se měly všechny zbývající uhelné elektrárny vypnout. Nechceme být fosilní skanzen. Nyní elektřinu vyvážíme a plýtváme s ní, to musíme změnit. ČR má energeticky neefektivní průmysl a obnova po korona krizi je příležitostí k jeho restrukturalizaci a inovacím. Docílíme toho podporou obnovitelných zdrojů, přenesením pozornosti od tradičního průmyslu na střední a malé firmy, a to pomocí efektivně nastavených investičních a dotačních programů. Podmínkou je chytrá přenosová soustava, decentralizace energetických zdrojů a energetické úspory napříč celým hospodářstvím. Energeticky pasivní domy jsou to, kam Piráti míří v oblasti bydlení a správy veřejných budov.

Sociálně citlivý přechod od závislosti na uhlí podkládají Piráti za naprosto zásadní kritérium. Chceme maximálně využít evropskou strategii pro spravedlivý přechod – Just Transition Fund. Ukončení uhelného průmyslu a současné posílení obnovitelných zdrojů energie by vytvořilo více pracovních míst, než jich v důsledku uzavírání uhelných elektráren zanikne. Rozvoj obnovitelných zdrojů energie je příležitostí pro restart české ekonomiky i průmyslu po koronavirové krizi.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

14:02 Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k asistenčním psům.