Baránek (Soukromníci): Na živnostníky společnost v žádném případě nedoplácí

19.02.2023 22:09 | Ze sítí

Komentář na veřejném facebookovém profilu Strany soukromníků České republiky k návrhům na zvýšení odvodů OSVČ

Baránek (Soukromníci): Na živnostníky společnost v žádném případě nedoplácí
Foto: Archiv J. Baránka
Popisek: Soukromník Jan Baránek

Typická OSVČ od státu žádá pouze klid na práci, prakticky není nemocná (nemůže si to kvůli nastavení nemocenského pojištění dovolit), stará se o vlastní rodinu a velmi často také o zaměstnance. V rámci své podnikatelské činnosti platí daně z materiálu i služeb a jako podnikatel má některé služby a poplatky výrazně dražší, než fyzická osoba nepodnikatel (energie, poplatky obcím i státu).

Všechny vlády, minimálně za posledních dvacet let, slibují důchodovou reformu. Stále tak není jasné, co za své daně (sociální pojištění je skrytá daň) občan v budoucnu dostane a jak se má na případnou ne/schopnost státu připravit. I proto živnostník při smyslech optimalizuje, jak to jen jde, protože zná hodnotu peněz a není zvyklý je vyhazovat z okna (v tomto případě bezedného státního rozpočtu).

Živnostník není zaměstnanec, nehraje pouze na čistou mzdu, nelehne si do postele s nemocenskou od prvního dne, není zvyklý jít v případě nevyhovujících podmínek na pracovní úřad žádat o podporu a od pravicové vlády očekává adekvátní proživnostenskou politiku. Vláda Petra Fialy by se proto měla vzpamatovat, přestat společnosti předhazovat komické balónky a začít rychle předkládat a realizovat smysluplné návrhy, které budou reflektovat předvolební sliby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…