Bartoš (Piráti): Jan Lipavský myslí i na každodenní problémy lidí

13.11.2021 20:26 | Ze sítí

Výčet kvalit kandidáta na post ministra zahraničí Jana Lipavského na facebookovém profilu

Bartoš (Piráti): Jan Lipavský myslí i na každodenní problémy lidí
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Ivan Bartoš (Piráti)

Evropský poslanec Jan Zahradil pro Mladou frontu Dnes řekl, že mezi Piráty nevidí nikoho, kdo by byl schopen řídit Ministerstvo zahraničních věcí. Rád bych vám proto něco řekl o jednom ze svých dlouholetých kolegů. V tisku holdingu Agrofert se o něm posledních 14 dní (jistě jen shodou okolností v době jednání o vládě) můžete dočíst snad každý den. Zkrátka si svou prací pro naši zemi, svobodu a bezpečnost udělal nemálo vlivných nepřátel. Řeč není o nikom jiném než o Honzovi Lipavském.

Piráti jsou zodpovědnou stranou, která vždy stavěla hodnotách svobody a úcty k právům lidí. Těmto hodnotám Jan svou prací sloužil v uplynulém volebním období každý den jako poslanec. Vydobyl si renomé i v rámci jinak uzavřeného světa obranné a bezpečnostní komunity, která, ruku na srdce, neměla vůči Pirátům v době našeho vstupu do Sněmovny velkou důvěru. Jan Lipavský si získal její respekt a stal se v oblasti zahraničních vztahů a bezpečnostních otázek odborníkem, a to nejen díky zkušenostem ze Zahraničního výboru a Výboru pro obranu, kterým místopředsedal v Poslanecké sněmovně.

Jan má lví podíl na tom, že Poslanecká sněmovna začala brát vážně problematiku hybridních hrozeb. Ustanovená komise, u jejíhož zrodu byl, se dlouhodobě zabývá tématy kybernetické bezpečnosti, vlivových operací, dezinformací nebo vlivu autoritářských režimů na naší zemi. To jsou v 21. století bohužel klíčové problémy, na něž musí být naše země připravena.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Jan ušetřil českému státu 2,5 miliardy korun, když zabránil nevýhodnému odkupu aerolinek Smartwings, ovládaných miliardářem Jiřím Šimáněm s blízkými vazbami na brzy již bývalého premiéra Andreje Babiše. Ve vlastnické struktuře Smartwings nechybí ani čínský státní fond CITIC. Nešlo o nijak strategický podnik a není důvod, pro by jej náš stát měl kupovat.

Anketa

Zvládne Fialova vláda covid lépe než Babišova?

3%
94%
hlasovalo: 36258 lidí

Jan také pomohl zabránit vstupu čínských a ruských firem do projektu výstavby jaderných bloků Dukovany II. Ten by ohrozil naši bezpečnost a soběstačnost na dlouhá desetiletí dopředu. Pro společný postup získal Jan Lipavský celou demokratickou opozici.

Jan myslí i na každodenní problémy lidí, kdy během koronavirové krize pomohl opravit chybu ve vládním nařízení, které komplikovalo registrovaným partnerům cestovat přes hranice, například za svými blízkými.

Vždy se soustředil na hmatatelné problémy, spolupracoval na jejich řešení s experty a vyjednával podporu pro konstruktivní návrhy napříč parlamentními stranami. Vždy stál na straně zájmů České republiky, na straně svobody a demokracie, na straně lidí. To je důvod, proč si jej Piráti v celostranickém hlasování zvolili již před více než 4 měsíci do vládního týmu koalice Pirátů a Starostů.

Pokud někdo nevidí mezi Piráty odborníka schopného řídit resort zahraničí, měl by se více zajímat o Honzovu práci. Jan Lipavský ví, že prosperita České republiky stojí na vzdělání, pracovitosti, vynalézavosti, zájmu o moderní technologie a schopnosti vyvážet zboží s vysokou přidanou hodnotou do zahraničí. Právě proto se musíme umět v zahraniční prodat, pečovat o naše vztahy a přivést do Česka zpět kvalitní know-how. Stejně tak ale musíme usilovat o to, aby byl svět místem, kde se dodržují pravidla - jak obchodní, tak lidskoprávní -, a že je nutné udržovat silná partnerství se zeměmi, které nám jsou blízké ve svém hodnotovém ukotvení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…