Bartoš (Piráti): Podpořme všechny pracující, nikdo nesmí padnout na dno

06.04.2020 14:01

Ekonomická opatření Vlády ČR na zmírnění dopadů krize způsobené koronavirovou pandemií stále neodpovídají potřebám firem, živnostníků ani lidí pracujících na různé typy dohod.

Bartoš (Piráti): Podpořme všechny pracující, nikdo nesmí padnout na dno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Vláda dosud nepodpořila ty pracovníky, kteří jsou zaměstnání na dohodu, tedy konkrétně DPP či DPČ. Jedná se například o ženy na mateřské dovolené či invalidní důchodce, kteří si na dohodu zároveň přivydělávají. Plošná opatření navržená Piráty, která našla podporu i dalších opozičních stran, pomůžou právě této nejrizikovější skupině lidí.

V pozměňovacím návrhu, který předkládáme ke kompenzačnímu balíčku vlády, jsme rozšířili kompenzační bonus i na pracovníky s dohodou o pracovní činnosti a s dohodou o provedení práce, kteří si platí sociální pojištění. Kompenzační bonus má v těchto případech dosáhnout výše 300 korun za každý kalendářní den a do celkové výše 15 tisíc korun za celé období, tedy od 12. března, kdy byl vyhlášen nouzový stav, do konce dubna, a to za stejných podmínek jako OSVČ.

Účelem těchto bonusů je podpořit ty, kteří nemají dlouhodobý pracovní poměr, přesto pracovali a přispívali do veřejných rozpočtů. Současná situace se jich dotkla velmi silně, vláda jim nepřiznala ani nárok na ošetřovné, což Piráti navrhovali. Do této skupiny ohrožených občanů patří často maminky, které si přivydělávají na mateřské, invalidní důchodci, ale i lidé v předdůchodovém věku, kteří již pracovní poměr nesehnali.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …