Bartoš (Piráti): Zákony a předpisy musí dodržovat nejen občané, ale i premiér

01.12.2018 11:38

Právníci Evropské komise dali Pirátům za pravdu. Agrofert protiprávně získával dotace.

Bartoš (Piráti): Zákony a předpisy musí dodržovat nejen občané, ale i premiér
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Bartoš

Předseda vlády Andrej Babiš je ve střetu zájmů, Agrofert protiprávně získával dotace. K takovému závěru dospěli experti z právní služby Evropské komise, kteří dali zapravdu pirátskému analytickému týmu. Dnes ráno o tom informoval The Guardian, Süddeutsche Zeitung či Le Monde, z českých médií jako první týdeník Respekt. Tyto závěry pramení z právního rozboru, který si podle Süddeutsche Zeitung objednal Marc Lemaître, šéf generálního ředitelství pro regionální politiku, které zodpovídá za proplácení strukturálních fondů EU.

Veškeré podklady, analýzy a informace o konkrétních podezřelých dotacích doručovali Piráti v posledních měsících Evropské komisi, čímž se snažili předejít situaci, která teď nastala. Eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger již dříve informoval, že to byl právě předseda Pirátů Ivan Bartoš, který ho jako první upozornil na možné porušování předpisů ke střetu zájmů v České republice. Piráti tímto opět vyzývají české úřady odpovědné za proplácení dotací, aby přestaly porušovat finanční nařízení ke střetu zájmů. Může totiž dojít ke spáchání trestných činů – například poškození finančních zájmů Evropské unie.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

The Guardian s odkazem na zmíněný právní rozbor uvádí, že ČR bude vyzvána, aby zaplatila aspoň část z 82 milionů eur (více jak 2 miliardy Kč).

„Tato částka neustále narůstá, a proto se intenzivně snažíme minimalizovat škody a ochránit veřejné prostředky. Na situaci jsme upozorňovali Evropskou komisi bezprostředně po vstupu finančního nařízení v platnost na začátku tohoto srpna. Obrátili jsme se i na Národní orgán pro koordinaci či Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), který dotace v oblasti zemědělství přiděluje. Bohužel české úřady tuto situaci bagatelizovaly či přímo ignorovaly. V pondělí vyzvu příslušná ministerstva a úřady, aby se konečně zabývaly střetem zájmů premiéra a ministra zemědělství. Našim cílem je nastavit spravedlivou dotační politiku, ve které nebude prostor pro zneužívání střetu zájmů či znevýhodňování malých a středních podniků. Zákony a předpisy musí dodržovat nejenom občané, ale i premiér Andrej Babiš,” okomentoval aktuální situaci předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…