Bartošek (KDU-ČSL): Vždycky budeme stát na straně lidských práv a svobod

26.02.2020 9:13

Lidovci si připomněli dvě důležité historické události: 70 let od umučení kněze Josefa Toufara a únor 1948, kdy se k moci dostali komunisté a skončila svoboda.

Bartošek (KDU-ČSL): Vždycky budeme stát na straně lidských práv a svobod
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL pro sociální politiku

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka se dopoledne zúčastnil pietního aktu v Nerudově ulici, kde se před 72 lety střetli studenti s lidovými milicemi kvůli převzetí moci v zemi komunisty. "Byl to jeden z výrazných symbolů odporu části české veřejnosti vůči plíživému nástupu komunismu.  V ten den došlo ke zlomovým událostem, kdy prezident Beneš akceptoval návrhy od Klementa Gottwalda," řekl k historické události Jurečka, který připomněl i úmrtí kněze Josefa Toufara, jenž zemřel na následky krutého umučení vyšetřovatelů Státní bezpečnosti a vězeňské služby. "Na tyto události je důležité nezapomínat," dodal.

Na šéfa lidovců navázal předseda poslaneckého klubu Jan Bartošek, který připomněl výhružky Číny kvůli možné cestě předsedy Senátu na Tchaj-wan. "Jsme v situaci, kdy Čína začíná mít ambice diktovat nám své podmínky, kam se smí a nesmí jezdit. Jsme svobodná země a KDU-ČSL vždycky bude stát na straně lidských práv a svobod," uvedl Bartošek.

Aktuální politická situace

Poslanci KDU-ČSL chtějí příští týden před začátkem jednání Sněmovny navrhnout dva mimořádné body, které budou chtít zařadit na jednání schůze. "Pokud se nám tyto dva body nepodaří zařadit a budou vetovány ze strany koalice, tak jsme připraveni k těmto bodům iniciovat vyvolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny," zdůraznil předseda Jurečka. 

První bod se týká personální situace a politiky na Ministerstvu zdravotnictví v souvislosti odvoláním ředitele havlíčskobrodské psychiatrické nemocnice. "Ministr Vojtěch nebyl schopen tento postup dostatečně zdůvodnit. Na tohoto ředitele jsou velmi dobré reference od jeho kolegů, má velmi dobré výsledky s nemocnicí. Chtěli bychom, aby ministr Vojtěch představil konkrétní kroky, které chce realizovat v rámci reformy psychiatrické péče v České republice, protože už v minulosti jsme na tuto reformu upozorňovali," doplnil Jurečka s tím, že poslanec KDU-ČSL Vít Kaňkovský se už v minulém volebním období na tyto věci dotazoval a stále nad touto reformou visí mnoho otazníků.

Druhým bodem je současná situace na Ministerstvu práce a sociálních věcí, která se týká především problémů s IT zakázkami. "Znepokojuje nás především to, že už prodloužení smlouvy s OKsystémem končí ke konci tohoto roku nebo začátkem roku 2021. A my máme v České republice až 1,5 milionů lidí, kteří přijímají dávky právě přes tady tento systém," řekla první místopředsedkyně Šárka Jelínková.

Lidovci se obávají, že se nestihnou do té doby učinit všechny kroky k tomu, aby vyplacení dávek proběhlo v příštím roce bez problému. "Budeme požadovat po paní ministryni práce a sociálních věcí Janě Maláčové, aby představila garance nebo harmonogram kroků, které povedou k tomu, že opravdu bude zajištěno vyplacení dávek a důchodů už od roku 2021," doplnila senátorka Jelínková.

Předsednictvo KDU-ČSL podporuje odchodné pro obecní a městské strážníky. "Jsme přesvědčení, že městským strážníkům je důležité poděkovat za jejich práci alespoň symbolickou formou odchodného poté, co patnáct a více let sloužili pro své občany a město," představil postoj lidovců k návrhu Bartošek.

Evropský výbor pro rozpočtovou kontrolu, ve kterém je koordinátorem Evropské lidové strany i europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský, přijede po pěti letech do České repubilky. Misí tohoto výboru je zjistit, jakým způsobem jsou čerpány evropské finance. "Bude také příležitost diskutovat s českými orgány o důvodech, proč shledává EU za problém střet zájmů premiéra České republiky v souvislosti s probíhajícími audity. Bohužel dneska bylo oznámeno, že s panem premiérem, přestože to přišlíbil, se tento výbor nesejde. Nicméně je v plánu schůzka s ministrem zemědělství Tomanem (ČSSD) a také s ministrem zahraničních věcí Petříčkem (ČSSD). Doufejme, že ta jednání proběhnou," zmínil europoslanec Zdechovský.

Členové mise se pojedou také podívat do Dolních Břežan na laserové centrum, které je financováno z evropských peněz. "Je to ukázka dobrého příkladu, kdy mohou evropské peníze posloužit celosvětovému výzkumnému projektu," dodal Zdechovský s tím, že v rámci mise se členové setkají s neziskovým sektorem, investigativními novináři a také s představiteli státu.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.