Beitl (ODS): Jak si ministr Havlíček a vláda představují podporu malých obchodů

15.05.2021 11:41 | Komentář

Poté co vláda zlikvidovala drobné provozovny, začíná plánovat program na jejich dotace. „Pokud se to hýbe, zdaň to. Když se to stále hýbe, reguluj to. A když se to přestane hýbat, dotuj to.“ — Ronald Reagan

Beitl (ODS): Jak si ministr Havlíček a vláda představují podporu malých obchodů
Foto: archiv politika
Popisek: poslanec Parlamentu ČR Petr Beitl (ODS)

Zavedením EET zanikly stovky malých obchodů na vesnicích. Dalo se to čekat předem, přesto vládní zásah proti neplatičům daní v první řadě zlikvidoval obchody, které se zlikvidovat neměly. Pokud se dopouštěly daňových úniků, šlo o tak malé peníze, že to státní rozpočet nepoznal. Další obrovskou ranou bylo nesmyslné uzavření malých obchodů v rámci boje proti Covidu. Dodnes nikdo nevysvětlil jaký je rozdíl mezi šířením viru v supermarketu a malém obchodu.

Obchůdky a hospůdky jsou ale pro život na vesnicích a malých měst velmi důležité, zjistili teď na vládě. Proto se objevil plán Ministerstva průmyslu a obchodu na pomoc venkovským obchodům s potravinami s názvem Obchůdek 2021+. Jeho ambicí je pomoci prodejnám, které stát nejprve zlikvidoval. V nejmenších obcích program umožní čerpat dotace až 100 tisíc korun na provozovnu ročně. „Zachráníme tím desítky, možná stovky malých obchůdků v obcích,“ tvrdí Havlíček.

A když dotace nezaberou, založíme státní podnik Jednota, který bude prodejny provozovat a k tomu přidáme i další podnik Restaurace a jídelny. Obě tyto služby budou natolik společensky potřebné, že si zaslouží vysoké dotace ze státního rozpočtu. Dotace, které mnohonásobně převýší to, co stát zavedením regulací plánoval získat. Prostě jde o návrat do časů před listopadem 1989. Každá vesnice bude mít svůj státem dotovaný malý obchod a hospodu.

Reaganem jsem začal a můžu s ním i skončit.

Nejnebezpečnější věta na světě zní: „Ahoj, já jsem z vlády a přišel jsem vám pomoci.“ Teď ji tedy uslyšel český venkov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.