Bělobrádek: Genetik Forejt je uznávaným badatelem světového formátu

23.11.2016 5:30

Na včerejší tiskové konferenci v Praze byli oficiálně představeni vítězové pěti kategorií ceny Česká hlava. Svého laureáta schválila také česká vláda na návrh Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace. Nejvyšší vědecké vyznamenání v ČR – Národní cenu vlády Česká hlava za rok 2016 – tak získal genetik Jiří Forejt, který je světovým odborníkem v oblasti genetiky myší. Ocenění v dalších kategoriích budou předána dnes během slavnostního galavečera za přítomnosti premiéra Bohuslava Sobotky nebo vicepremiéra pro vědu, výzkum a inovace Pavla Bělobrádka a dalších ústavních činitelů a významných hostů.

Bělobrádek: Genetik Forejt je uznávaným badatelem světového formátu
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Pavel Bělobrádek

„Profesor Forejt je uznávaným badatelem světového formátu v oboru takzvané funkční genomiky. Před čtyřiceti lety, ještě coby student, objevil jako první na světě místo v genomu myši, které kontroluje neplodnost a účastní se vzniku nových druhů. Vytvořil také myší model, který má řadu společných rysů s Downovým syndromem, a který pak slouží k dalšímu výzkumu. Výsledky vědeckého výzkumu profesora Forejta a jeho týmu jsou mezinárodní odbornou veřejností oceňovány a komentovány v nejprestižnějších vědeckých časopisech,“ uvedl k výběru vicepremiér Pavel Bělobrádek.

Ocenění Česká hlava se uděluje za mimořádné celoživotní výsledky v oblasti výzkumu, experimentálního vývoje a inovací od roku 2002. Hlavní cena je pak od roku 2006 udělována premiérem České republiky na základě usnesení vlády jako "česká nobelovka za vědu, výzkum a inovace“ pod názvem Národní cena vlády Česká hlava. S cenou je spojena finanční odměna ve výši jednoho milionu korun.

Prof. MUDr. Jiří Forejt, DrSc. (1944) vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové a genetiku v Ústavu molekulární genetiky a na Univerzitě Karlově v Praze. Profesuru v oboru molekulární biologie a genetiky získal v roce 2006 na Přírodovědecké fakultě UK. V Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR také od roku 1968 působí jako vědecký pracovník, od roku 1980 je vedoucí oddělení myší molekulární genetiky. Jako hostující profesor také působil na univerzitě v Princetonu. Je autorem nebo spoluautorem více než stovky odborných publikací, laureátem řady významných ocenění a členem mezinárodních vědeckých panelů.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce