Bezecný (KDU-ČSL): A kolik peněz si zaslouží kopáč?

09.08.2017 15:33

Učitelům 130 procent, úředníkům 140 %, vědcům 200 %. Není nic jednoduššího než ve volební kampani slibovat možné i nemožné. Ale koupí si za to obdarovaní alespoň tolik co dnes?

Bezecný (KDU-ČSL): A kolik peněz si zaslouží kopáč?
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Rozbíhá se předvolební kampaň a politické i nepolitické strany vymýšlí všelijaké nesmysly k přilákání potenciálních voličů. K evergreenům patří výše platů. Ti si zaslouží 120 % průměru, ti zase 130 % a jiní třeba 140 %. Dovoluji se nicméně kandidujících stran zeptat – a jaké povolání je tak bezvýznamné a nepřínosné, že si zaslouží třeba jen 60 % nebo 70 % průměru? Oč menší hodnotu má třeba těžká práce kopáče v horku (zimě) a prachu, aby byl vyměněn podzemní kabel a mohla dál fungovat tramvajová doprava a učitel se včas dostal ke svým žákům, než práce úředníka v klimatizované kanceláři s pravidelnými přestávkami na kafíčko, potlacháním s kolegy a obědem mnohdy přesahujícím zákonem stanovenou dobu?

Pobaveně čtu, že třeba učitelé si jednou zaslouží tolik a jindy zas tolik. Asi by mě zajímala jiná skutečnost. A co si za těch 130, 140 nebo 150 % průměru koupím? A uvědomují si vůbec ti, kdy tyto nesmyslné informace pouští a lákají tak důvěřivého voliče, že každým zvýšením platů určité skupině lidí se zase zvyšuje i ten průměr a že svým způsobem jde o nekonečný cyklus, jehož jediným výsledkem není zvýšená životní úroveň vybrané skupiny šťastlivců, ale rostoucí inflace a pokles hodnoty koruny pro všechny? Co mi bude platných 130 % průměrného platu, když Euro bude za 40 Kč a máslo za stovku?

Tisknout peníze je velmi snadné. Ke stáži bych doporučil pro takovou zkušenost třeba Zimbabwe. Tak dlouho přidávali na platech, až byli všichni trilionáři, ale za měsíční výdělek jim nikdo neprodal ani bochník chleba. Skončilo to měnovým krachem, triliony zimbabwských dolarů skončily na smetišti a dnes už si obživu koupíte jen za dolary nebo jihoafrické randy, či jinou pevnější měnu.

Svůj volební program bych zaměřil asi na zcela jiný příslib, a to růst hodnoty naší koruny (dříve než bude nahrazena Eurem), jinými slovy zpevňování měny. Toho je samozřejmě možné dosáhnout pouze růstem produktivity práce a kvality výrobků a větším zájmem o ně ze strany zemí se silnější měnou než je ta naše (velmi zjednodušuji). Pokud bych za Euro platil 20 Kč místo dnešních 26 Kč, pak by z toho měli prospěch všichni občané a nemusel bych plácat nesmysly o tom o kolik si ti a tihle zaslouží více než je průměrný plat. Nesmyslné sliby jsou samozřejmě zdarma. Na jejich případné naplňování bychom však mohli sníženou životní úrovní doplatit všichni. Občané Zimbabwe, ale třeba také Argentiny, by nám o tom jistě rádi pověděli své. A všichni ti, co čekají na tučné holoubky na střeše, by se pak raději jistě spokojili s tím příslovečným vrabčáčkem v hrsti.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…