Bezecný (KDU-ČSL): Volil jsem KDU proto, aby byla ve vládě

25.10.2017 16:03

Rádi poukazujeme na ohrožení demokracie. Chováme se však stejně špatně, jako naši předchůdci v osmačtyřicátém roce.

Bezecný (KDU-ČSL): Volil jsem KDU proto, aby byla ve vládě
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Jsem udiven bláboly o tom, že volič KDU-ČSL ve vládě nechce. Cožpak bychom házeli do urny lidoveckou kandidátku, kdybychom nestáli o její podíl na vládě? To bych se mohl jako Jirka Čunek na volby vykašlat a jít raději na ryby nebo do lesa…A pár takových navíc a jsme zase mimo hru. To snad naše vedení chce?!

A cožpak je 1% rozdíl v preferencích tak zásadní, že před 4 roky jsme do vlády mohli jít a nyní najednou nemůžeme? Bereme-li to takhle, tak snad s jediným vypětím Luxovy čtyřkoalice jsme měli být v opozici raději pořád.

Nesouhlasím s tímto alibistickým a pokryteckým způsobem jednání. Odháníme od sebe ten poslední zbytek příznivců, který nám zůstává.

Mluvíme o ohrožení demokracie, ale sami se na jejím rozkladu podílíme. Cožpak opravdu chceme umožnit vznik koalice ANO a komunistů?

O vítězství ANO rozhodl v demokratických volbách volič. Respektujme prosím jeho vůli, nesnižujme hodnotu vítězství hnutí hloupými úvahami, chovejme se raději státotvorně a přispějme ke kultivaci politického prostředí. Jen na nás záleží, jaké místo bychom si v případné koalici vybudovali, jakou roli bychom hráli a kolik z našeho programu bychom prosadili.

Ve volbách jsme prohráli. Přesto při současném rozložení politických sil máme šanci podílet se na vládě. Zkusme místo jednoduché negace zaujmout raději daleko obtížnější postoj hledání širšího konsensu s vítěznými stranami a zkusme I z porážky vyzískat více, než k čemu nás počet získaných hlasů předurčil. To je politické umění, ne skrývat se v opozici.

Máme přece své priority a ty v opozici nenaplníme. Naplnit je můžeme jen z vládních křesel. Zvolili jsme vás proto, abyste tyto priority naplnili. Pokud odmítnete případnou nabídku na spolupráci ve vládě, pak je docela možné, že už v nejbližších volbách vám volič zapomene dát svůj hlas. Sejde z očí, sejde z mysli, říká se. Současný postoj jen nahrává dalšímu růstu hegemonii ANO a extrémistů.

A ještě připomenutí. Také v roce 1948 se Lidová strana rozhodla nepodílet se na vládě a přenechala, spolu s  ostatním zbytkem demokratických sil, prostor extrémistům…

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Červíček: Bylo mi ctí vyjádřit naši hlubokou úctu a vděk

7:17 Hejtman Červíček: Bylo mi ctí vyjádřit naši hlubokou úctu a vděk

Královéhradecký kraj ocenil významné osobnosti v regionu. Mezi oceněnými je kardinál Dominik Duka, ř…