Blaha (ODS): Terapeutické programy budou povinné pro řidiče, kteří se dopustili přestupku nebo trestného činu

10.05.2023 13:09

Projev na 11. schůzi Senátu 10. května 2023 k zákonu o silničním provozu

Blaha (ODS): Terapeutické programy budou povinné pro řidiče, kteří se dopustili přestupku nebo trestného činu
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha (ODS)

Vážený pane předsedo, vážené paní senátorky, vážení páni senátoři.

Dovoluji si před vás předstoupit v zastoupení dalších 6 předkladatelů z Poslanecké sněmovny. Zdůrazňuji, že předkladatelé jsou napříč celým politickým spektrem. Chci vám představit návrh zákona, který novelizuje zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, a o změnách některých zákonů, které s tím souvisí.

Zákonem č. 220/2021 Sb. došlo k zakotvení terapeutických programů určených pro pachatele závažných přestupků či trestných činů spáchaných v souvislosti s řízením motorových vozidel, a to jak do zákona o silničním provozu, tak i do trestního řádu a trestního zákoníku.

Podstatou vytvoření terapeutických programů je zavedení povinnosti absolvování pro každého řidiče, který se dopustil přestupku nebo trestného činu, za nějž mu byl uložen zákaz řízení na dobu delší 18 měsíců nebo který se odmítl podrobit vyšetření na ovlivnění alkoholem nebo jinými návykovými látkami či ten, komu to uloží státní zástupce nebo soudce.

Ing. Stanislav Blaha

  • ODS
  • Tento profil není poslancem aktivně využíván
  • poslanec

Zákonná úprava terapeutických programů byla přijata na základě poslaneckého pozměňovacího návrhu poslankyně Zuzany Ožanové v minulém funkčním období uplatněného k návrhu zákona, jenž primárně upravoval předpisy v oblasti trestního práva. Tato právní úprava tedy nebyla projednána v rámci vládní fáze legislativního procesu. Je proto potřeba, aby byly odstraněny zásadní nedostatky této právní úpravy dříve, než nabude činnosti. Tady zdůrazňuji, že k tomu má dojít již k 1. červenci letošního roku.

Platná právní úprava terapeutických programů počítá s tím, že veškerá relevantní ustanovení nabudou účinnosti k jednomu datu, to je k 1. červenci 2023, aniž by obsahovala jakákoli přechodná ustanovení. K tomuto datu se má jednak otevřít možnost proškolovat a akreditovat lektory, kteří budou terapeutické programy poskytovat, ale současně k témuž datu vzniká povinnost dotčeným občanům tyto programy absolvovat, přičemž bez splnění této povinnosti jim nebude umožněno získat své řidičské oprávnění zpět.

Anketa

Máme být kromě západních spojenců vděční za osvobození od nacismu i Rudé armádě?

97%
1%
hlasovalo: 28102 lidí

To v praxi není možné zajistit, budoucí lektoři by museli dle platné právní úpravy nejprve absolvovat kodifikační kurz, což ale zabere nějaký čas. Tito lektoři se totiž nejprve musí akreditovat, aby tyto terapeutické programy mohli poskytovat. Není tedy reálné, aby hned k 1. červenci mohl kdokoli terapeutický program absolvovat, natož aby k tomuto datu mohl prokázat, že jej absolvoval a mohl žádat o vrácení řidičského oprávnění. Tento nedostatek způsobí, že občané nebudou mít možnost splnit zákonné podmínky vrácení řidičského oprávnění, což může vést ke vzniku odpovědnosti ČR za způsobenou škodu.

Návrh zákona proto řeší postupný náběh tohoto nového institutu, kdy dojde nejprve k přijetí opatření právního, finančního, personálního, organizačního a administrativního charakteru, zejména k proškolení a akreditaci lektorů, teprve poté bude povinnost absolvovat terapeutický program dopadat na občany.

Návrh zákona současně odstraňuje i řadu dalších nedostatků stávající platné právní úpravy, které by komplikovaly uvádění terapeutických programů do praxe. Například podmínkou pro vrácení řidičského oprávnění nebude absolvování terapeutického programu v případě, kdy byl trestný čin či přestupek spáchán před 1. červencem letošního roku. Ruší se rozhodování o promíjení úhrady za účast v terapeutickém programu. Opouští se původní předpoklad, dle něhož by terapeutický program musel být vždy vede více lektory. Vkládají se do zákona garance dostupnosti terapeutických programů. Zkracuje se doba terapeutické praxe, kterou má osoba žádající o udělení akreditace doktora doložit.

Ruší se podmínka absolvování kvalifikačního kurzu i navazující zkoušky pro lektory v případě osob, které již mají za sebou absolvování obdobného kurzu a zkoušky. A dochází k precizaci orgánů, které budou mít přístup do informačního internetového portálu.

Milé senátorky, vážení senátoři, tato novela má narovnat zmatečnou situaci, která v současném znění příslušných zákonů vznikne za předpokladu, že tento návrh zákona nebude schválen. Považuji proto za skutečně potřebné, aby navrhované změny nabyly účinnosti před 1. červencem letošního roku. Na závěr mi ještě dovolte poděkovat nejen 141 poslancům a poslankyním, kteří tento návrh zákona podpořili a vyslovili mu svůj souhlas již v prvním čtení, ale také senátorkám a senátorům v příslušných senátních výborech, kteří tento tisk minulý týden projednali a taktéž jej doporučili ke schválení.

Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Nebojte, plastová občanka bude vždy platit dál až do zániku vesmíru

6:16 Ministr Bartoš: Nebojte, plastová občanka bude vždy platit dál až do zániku vesmíru

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k digitalizaci.