Bobošíková: ČT v předvolebním vysílání porušuje Ústavu České republiky

23.10.2013 20:31

Lídryně volebního bloku HLAVU VZHŮRU Jana Bobošíková dnes opětovně upozornila vedení České televize na to, že selektivním výběrem aktérů předvolebních debat, omezuje princip volné a svobodné soutěže politických stran.

Bobošíková: ČT v předvolebním vysílání porušuje Ústavu České republiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Bobošíková předsedkyně volebního bloku Hlavu vzhůru

Zároveň požádala generálního ředitele ČT Petra Dvořáka, aby se poslední předvolební debaty, konané ve čtvrtek 24. 10. 2013 ve 20:00 v Kongresovém centru v Praze, mohli zúčastnit zástupci strany HLAVU VZHŮRU - volební blok, která splnila všechny zákonné podmínky pro účast v nadcházejících předčasných volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

Představitelé volebního bloku HLAVU VZHŮRU se zítra ve čtvrtek 24. října 2013 v 18:30 před Kongresovým centrem v Praze vyjádří k diskriminačnímu přístupu veřejnoprávních medií k některým politickým stranám, k nepřípustné manipulaci s veřejným míněním a tím i volebních výsledků. Formu vyjádření našeho protestu zvolíme podle toho, jaké reakce se dočkáme od gen ředitele ČT Ing. Petra Dvořáka, jemuž jsme poslali dopis.

Dopis generálnímu řediteli ČT

Vážený pane generální řediteli,

obracím se na Vás ve věci podmínek, které Česká televize stanovila pro závěrečnou předvolební debatu s předsedy relevantních stran v Praze dne 24. října 2013, zejména v souvislosti s omezením počtu účastníků na devět předsedů či lídrů politických stran.

Strana HLAVU VZHŮRU přijala s velkými rozpaky omezení v předvolebním vysílání České televize, která byla podle našeho názoru limitující pro řadu politických subjektů nad nutnou míru. S velkým sebezapřením jsme v této věci respektovali omezení údajně dané vysílacím formátem, byť zejména hranice stanovená např. v Předvolebních debatách na osm hostů značně omezovala princip volné a svobodné soutěže, který pravidla deklarují.

Rozhodnutí omezit dramaturgii závěrečné předvolební debaty na pouhých devět účastníků je však již v kontrastu s ústavním principem obsaženým v článku 5 Ústavy České republiky, který garantuje politický systém založený na volné soutěži politických stran. Podle našeho názoru, nejen v této debatě, ale ve veškerém vysílání veřejnoprávní televize, měly dostat rovnou šanci všechny kandidující subjekty, které splnily zákonné podmínky. Jako tomu ostatně bylo i u prezidentské debaty. Jsme nezvratně přesvědčeni, že selekce stanovená Českou televizí je porušením základních principů svobodných voleb v demokratické společnosti. Jejich dodržování je základní povinností státu, který pokud jde o mediální možnosti prezentace jednotlivých poltických subjektů, tak musí učinit prostřednictvím zákonem zřizovaných médií veřejné služby. Evidentně se tak v případě České televize nestalo a ani v posledních dnech volební kampaně nestane.

Pokládáme rozhodnutí o obsazení závěrečné debaty za očividně nelogické, s nejasnými pravidly, za subjektivně diskriminující politické subjekty, které mají patřičný volební potenciál. Toto striktní omezení klíčové předvolební debaty je podle našeho názoru také v rozporu s vlastními Pravidly předvolebního a volebního vysílání, zejména čl. 6 a dalšími.

V tomto smyslu již nejde o zprostředkování věcně správného obrazu skutečnosti a deklarovaný princip odstupňované rovnosti se dostává do rozporu s respektem k zásadě rovnosti soutěžních šancí, jak je zakotvuje čl. 5 Ústavy ČR, a zákon o volbách do Parlamentu České republiky.

Ze souboru 14 samostatných průzkumů společnosti SANEP v jednotlivých samostatných územně samosprávných celcích v období od 24. září – 17. října 2013, které máme k dispozici, např. plyne, že volební preference strany HLAVU VZHŮRU jsou vyšší než preference jiných účastníků debaty. Nerozumíme tomu, proč Česká televize zve hosty do volebních debat na základě údajů jediné agentury, navíc takové, která dle například Českého rozhlasu nesplňuje kritérium zkušenosti s volebními průzkumy.

Žádám Vás jménem volebního bloku HLAVU VZHŮRU o přehodnocení „klíče“ pro stanovení počtu účastníků závěrečné předvolení debaty a o přizvání našeho zástupce do této debaty.

v úctě

Jana Bobošíková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: HLAVU VZHŮRU!

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…