ČSSD: Jsme proti dolu Turów a elektrárně Bogatynia za současných podmínek

10.05.2021 7:34

Společné prohlášení ČSSD Libereckého kraje a Sociálnědemokratické strany Německa - místní sdružení Žitava

ČSSD: Jsme proti dolu Turów a elektrárně Bogatynia za současných podmínek
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Následující partneři:

Sociálnědemokratická strana Německa - místní sdružení Žitava
ČSSD Libereckého kraje

prohlašují:

I. Jsme proti pokračujícímu provozu dolu Turów a elektrárny Bogatynia společností Polska Grupa Energetyczna (PGE) za současny´ch podmínek. Přestože se jedná o polskou záležitost, její účinky překračují státní hranici. Podle názoru Dr. Rahla Kruppa představuje schválení pokračování provozu až do roku 2044 značné nebezpečí pro naše příhraniční regiony. Turowsky´ důl odvádí z naší příhraniční oblasti vodu. Kvůli mizející podzemní vodě dochází k poklesu půdy ve městě Žitava. To vede k nárůstu obav z poškození místních nemovitostí a jejich znehodnocení. Kvalita vody řeky Nisy může by´t ohrožena důlní odpadní vodou s obsahem těžky´ch kovů. Na české straně je mnoho důkazů nasvědčujících tomu, že dochází ke ztrátě zdrojů podzemní pitné vody. Vzhledem k rostoucímu znečištění prachem existuje zvy´šené zdravotní riziko pro obyvatele, které je již dnes částečně omezeno světelny´m a hlukovy´m znečištěním. Skutečnost, že zde existují hrozby pro životní prostředí, byla zřejmá již v roce 2016, kdy sesuv půdy zasáhl asi čtvrtinu otevřeného dolu. Z tohoto pohledu je pro nás obtížně přijatelné pokračování provozu otevřeného dolu na bezprostřední hranici s Českem a Německem.

II. Proto očekáváme od polské vlády, že vy´še zmíněná rizika dostatečně vyvrátí před německou a českou stranou. Existují zde totiž také vážné obavy ohledně zákonnosti postupu schvalování pokračujícího provozu a věříme, že aktivním jednání lze tyto obavy vyřešit. Předchozí přeshraniční posouzení vlivů na životní prostředí nebylo z našeho pohledu uspokojivě řešeno kvůli četny´m nezodpovězeny´m otázkám a chybějícím podkladům. Proto důrazně podporujeme jak stížnost doručenou městem Žitava Evropské komisi v lednu 2021, tak i stížnost Česka u Evropského soudního dvora. Uvítali bychom, kdyby se do konce května roku 2021 k této stížnosti připojila i německá spolková vláda, protože těžba v povrchovém dolu má velky´ dopad i na okolí města Žitava, stejně tak jako tomu je v případě města Hrádek nad Nisou a jeho okolí. Proto je pro nás nepochopitelné, že Vy´bor pro energetiku, ochranu klimatu, životního prostředí a zemědělství takovou žádost před dvěma ty´dny zamítl. S ohledem na polské zájmy, strach z nárůstu nezaměstnanosti a vysoky´ hospodářsky´ vy´znam vy´roby energie pro tento polsky´ region, rádi bychom se v tomto ohledu zasadili o dobré partnerství v příhraničním regionu. Vzhledem k tomu, že je stále s ohledem na pokračující těžbu třeba mnoho věcí vyjasnit, jsme donuceni k tomuto prohlášení. Nicméně rádi bychom se v tomto ohledu snažili o nalezení společného řešení. Uznáváme polské zájmy, ale poukazujeme na to, že je v příhraničním regionu třeba usilovat o nalezení rovnováhy mezi zájmy všech tří zemí.

III. Společně se chceme zasloužit o to, abychom si společně uvědomovali vy´znam tohoto tématu z pohledu všech tří stran, a také si byli vědomi vy´znamu této otázky z pohledu budoucích generací. Podporujeme budoucnost regionu s ohledem na změny klimatu a jejím dopadu na životní prostředí a věříme, že jen společně dokážeme čelit vy´zvám budoucnosti. Současná pandemická situace nám ukazuje, že mnoho otázek budoucnosti je příliš velky´ch na to, aby je samy národní státy zodpověděly a potlačily. Pro nás to znamená, že navzdory rozdílny´m názorům se jako sousedé musíme snažit o společná řešení. Proto připomínáme tento den 9. května, den Evropy, také 17 let od vstupu Polska a Česka do EU a doufáme v další roky dobré evropské spolupráce, v níž budou se vší úctou vyřešeny i konflikty mezi sousedy.

Fu¨r ein gutes Miteinander!
Za dobrou spolupráci!
Za dobrą współpracę!

ČSSD Liberecky´ kraj:
MUDr. Jan Mečl
Josef Jadrny´

Za místní sdružení SPD Žitavě:
Yvonne Bay
Aron Michel

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

10:04 Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.