ČSSD navrhuje zvýšit příspěvek na péči lidem ve 3. a 4. stupni závislosti

06.12.2018 16:27

Poslanecká sněmovna v pátek 7. prosince rozhodne o návrzích ČSSD, které by v případě schválení zvýšily osobám s úplnou závislostí příspěvek na péči o 6 000 korun a lidem s těžkou závislostí o 4 000 korun.

ČSSD navrhuje zvýšit příspěvek na péči lidem ve 3. a 4. stupni závislosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

S navýšením příspěvku lidem v nejvyšším stupni postižení ze současných 13 200 korun na 19 200 korun počítá senátní novela zákona o sociálních službách, jejímž autorem je nedávno zesnulý sociálnědemokratický senátor Vladimír Plaček. Poslanec ČSSD a člen sněmovního sociálního výboru Roman Sklenák v listopadu předložil pozměňovací návrh, který by od 1. července 2019 zvýšil příspěvek na péči také osobám ve stupni těžké závislosti o 4 000 korun. Zdravotně postižené osoby, které jsou na cizí péči zcela závislé (4. stupeň závislosti), by podle pozměňovacího návrhu měly na více peněz nárok již od druhého měsíce po vyhlášení novely ve Sbírce zákonů ČR. Pozměňovací návrh hnutí ANO naproti tomu počítá s vyšší výplatou příspěvku na péči této skupině osob až od 1 července 2019.

ČSSD také navrhuje zvýšení příspěvku na péči pro osoby ve 3. stupni závislosti o 1 000 korun vyšší, než chce její koaliční partner. Zatímco hnutí ANO prosazuje u osob s nejtěžším postižením příspěvek ve výši 17 200 korun, ČSSD u této skupiny podporuje původní návrh, který počítá s částkou o 2 000 korun vyšší.

„Osoby ve stupni těžké závislosti zvládají pouze o jednu či dvě základní životní potřeby více, než lidé ve 4. stupni. Jsem přesvědčen, že sociálnědemokratické návrhy na zvýšení příspěvku lidem ve 3. a 4. stupni jdou správným směrem a velmi jim pomohou. Pokud je Sněmovna schválí, tak dá osobám odkázaným na pomoc druhých krásný vánoční dárek, za který se nikdy nemusí stydět,“ okomentoval blížící se hlasování Roman Sklenák.

„Jako ministryně práce a sociálních věcí bych chtěla vyslovit podporu pozměňovacímu návrhu poslance Sklenáka, protože si myslím, že je to perfektní kompromis mezi systémovým řešením pomoci lidem, kteří pečují 24 hodin denně sedm dní v týdnu o osoby s těžkou a úplnou závislostí, a zároveň rozpočtovou odpovědností. Jsem také přesvědčena, že posilování neformální péče je do budoucna správným krokem,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová s tím, že v roce 2030 bude zhruba čtvrtina obyvatel České republiky starších 65 let. „Potřebujeme masivně rozšířit jak pobytová zařízení, tak neformální péči o naše seniory, a tam pozměňovací návrh Romana Sklenáka bezesporu směřuje,“ dodala ministryně.

„V posledních dnech jsem hovořil s řadou lidí, kteří nepřetržitě pečují o člena rodiny z důvodu jeho zdravotního postižení. Přestože je péče o osobu blízkou v domácím prostředí velmi náročná po fyzické a psychické stránce, je stále nedoceněná. Námi navrhované zvýšení příspěvku ve dvou stupních závislosti pomůže 85 tisícům lidem v domácí péči,“ prohlásil předseda ČSSD Jan Hamáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zastavení diskuse ohledně změny občanského zákoníku…