Černochová (ODS): Postup úředníků Evropské komise je zcela nepřijatelný

05.05.2020 16:25

Projev na 45. schůzi Poslanecké sněmovny 5. května 2020 k informaci o probíhajícím schvalovacím procesu rozšíření zákazu používání olova

Černochová (ODS): Postup úředníků Evropské komise je zcela nepřijatelný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Černochová

Vážený pane premiére, pane předsedo, kolegyně, kolegové,

ačkoli máme dnes celou řadu velmi důležitých předloh k projednání, chtěla bych vás přesto požádat o zařazení nového bodu na program jednání této schůze Poslanecké sněmovny s názvem Informace vlády České republiky k procesu přijímání zákazu olova ve střelivu a rybářském olůvku, a to na středu odpoledne druhý bod.

Možná se to zdá někomu směšné, ale víte, včera jsem se dozvěděla zcela zarážející informaci o probíhajícím pochybném schvalovacím procesu rozšíření zákazu používání olova v mokřadech i mimo ně. Již zítra a pozítří - proto to navrhuji teď - proběhne zasedání expertní skupiny Evropské unie pro směrnici o ptácích a jejich stanovištích - takzvaný NADEG - která bude mimo jiné hodnotit zákaz olova. Úředníci Evropské komise totiž poslali členům, expertům z členských států Evropské unie, podklad k tomuto bodu.

V těchto podkladech - a teď mě prosím dobře poslouchejte - vyzývají, aby experti ovlivnili hlasování zástupců členských států Evropské unie ve výboru REACH. To je ten Evropský výbor pro registraci, vyhodnocování, autorizace a zákazy chemických látek . Přímo v podkladu tito vyzývají - cituji přesně - "k zajištění pozitivního hlasování pro návrh Evropské komise rozšiřující zákaz olova v mokřadech".

Tento postup úředníků Evropské komise je zcela nepřijatelný a domnívám se, že balancuje na hraně rozporu s pravidly legislativního procesu Evropské unie, pokud již není za ní. Je nepřijatelné, aby představitelé Evropské komise, tím spíše úředníci, vyvíjeli nátlak na národní experty, aby ti zajistili pozitivní hlasování ve prospěch komise. Nejenže je to v rozporu s kodexem chování, který Evropská komise přijala, ale jde i o porušení úředních procesů a zásad transparentnosti, neutrality, nezávislosti a odbornosti.

Anketa

Chcete, aby byl Pavel Novotný zvolen poslancem PS PČR?

4%
96%
hlasovalo: 27213 lidí

Diskuze ve výboru REACH již nejde směrem, který by si asi Evropská komise přála. Tento výbor již dvakrát odmítl návrhy Evropské komise a žádá jejich přepracování. Ale aby toho nebylo málo, autorem toho uvedeného dokumentu rozeslaného národním expertům v rámci toho NADEGU, je podle zjištěných informací nevládní organizace BirdLife International. Nejednalo se tedy ani o práci úředníků Evropské komise. Ti totiž představují v této posloupnosti pouze prostředníka, skrze kterého plynou zájmy nevládní ekologické organizace, která vyzývá experty členských států Evropské unie, aby ovlivňovali politická rozhodnutí jejích čelních představitelů.

Chtěla bych tedy navrhnout, aby nás vláda seznámila s aktuálním stavem jednání a s tím, jakým způsobem bude řešit tento pofidérní a neregulérní postup úředníků Evropské komise, kteří de facto plní zadání ekologické nevládní organizace a tlačí na experty členských států Evropské unie. Vyslyšeli již naši experti volání ekologické neziskovky a zajistili pozitivní hlasování pro návrh Evropské komise? Ráda bych slyšela, co na to pan ministr životního prostředí a pan předseda vlády. Už je kontaktovali, zajistili jejich hlasy?

Zajištění řádného procesu přijímání regulací, které přímo dopadají na velkou část našich občanů, by mělo plnit základní parametry a principy dobré správy, nestrannosti a transparentnosti. Jak to chce vláda zajistit? Ohradí se proti postupu úředníků Evropské komise a neziskovky? S Evropskou komisí stále probíhají jednání a měli bychom znát postoj a další kroky vlády, která na jednání vysílá své úředníky, naše experty.

Zároveň bychom mohli vládu podpořit svým usnesením, aby měla silný mandát a mohla se postavit další zbytečné regulaci, což v minulosti deklarovala, ale důležitější, dámy a pánové, jsou činy. Chtěla bych upozornit, že není času nazbyt. Návrh Evropské komise již byl projednán ve výboru REACH, teď se bude důležitě jednat zítra a pozítří a rozhodnutí finální se očekává odhadem někdy v červnu 2020. Takže není času nazbyt.

Dámy a pánové, děkuji za pozornost a prosím vás o podporu mého návrhu. Stejně tak prosím pana ministra životního prostředí a pana premiéra, aby měli to, co jsem řekla, v patrnosti a bojovali za zájmy našich rybářů a střelců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…