Černohorský (Piráti): Kde jste byl vy, pane poslanče, když se tolik horníků zastáváte?

09.07.2020 17:33

Projev na 56. schůzi Poslanecké sněmovny dne 9. 7. 2020 ke kontrole plnění usnesení Poslanecké sněmovny k vyhodnocení průběhu první vlny pandemie koronaviru a opatření k prevenci druhé vlny a informacím vlády o aktuálním výskytu COVID v lokálních ohniscích, zejména v Moravskoslezském kraji

Černohorský (Piráti): Kde jste byl vy, pane poslanče, když se tolik horníků zastáváte?
Foto: Repro ČT24
Popisek: Členové sněmovní vyšetřovací komise Josef Hájek za ANO a Lukáš Černohorský za Piráty v Událostech komentářích

Takže děkuji za slovo. Minule tady pan poslanec Bojko říkal, že se paní Zuzaně Klusové (nesrozum.) Pan poslanec Hájek tady prostřednictvím pana předsedajícího tvrdil, že se nezastává horníků, přičemž pan poslanec Hájek tady je ten, který tady prohlásil, že vlastně promořujeme horníky. Já si myslím, že kdyby pan poslanec Hájek jim to šel říct do očí, že je promořujeme za 60 % platu včetně toho, že když půjdou do karantény, tak těch 60 % platu dostanou i manželky, tak jsme ho tady viděli asi naposledy.

Protože v tuto chvíli se totiž na ně už nevztahuje většina těch úlev, které my jsme tady v rámci legislativní nouze schvalovali. V tuto chvíli je to totiž může ekonomicky zničit, protože se to netýká jenom horníků, ale i těch, kteří pracují jako agenturní pracovníci. Takže když tady pan poslanec Hájek tvrdil, že se paní zastupitelka Klusová nezajímá o horníky, tak evidentně nesleduje, jak tvrdil dostatečně pozorně, co dělá, protože ona byla ten, kdo teď s firmou Dubos, což je jeden ze zaměstnavatelů agenturních pracovníků, domluvil, že oni jim zaplatí celý plat. Protože jak tady bylo popisováno, nejedná se jenom o to, že by jim dávali, nebo oni jim zkrátí ten plat, ale velkou částí z toho jsou diety.

Filozofickou otázku, kterou si položím tedy na konci: Když se toto vyjednávalo, kde jste byl vy, pane poslanče, když se tolik horníků zastáváte? Kdybyste jí sledoval, jak říkáte, tak víte, že už dlouhodobě za Karvinsko i za Moravskoslezský kraj a řeší jeho budoucnost, protože prostřednictvím pana předsedajícího, všichni víme, že těžit se dlouhodobě nebo dlouho už nebude. A to už bylo jasné už někdy kolem roku 2013/2014, k čemuž jsme došli i ve vyšetřovací komisi, protože tou dobou opravdu ty finanční prostředky tam již nebyly.

Ona se totiž zastává lidí, kteří jsou utlačováni bezohledností. Například ty, které OKD neodškodňuje od důlních škod a dalších. Děkuji za čas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem

20:07 Okamura (SPD): Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zhoršující se dostupnosti zdravotní péče