Čertík (Svobodní): Společná evropská stráž? Děkuji, nechci!

01.01.2016 6:31

Evropská komise představila zcela nový plán, který má zabránit pronikání statisíců nelegálních migrantů na území Schengenského prostoru. Plán je jednoduchý: hlubší integrace a další omezení pravomocí národních států. V rámci agentury FRONTEX (ano, té agentury která slouží v podstatě jako velmi drahá taxislužba nelegálních migrantů do jižních států Evropy) by měla být vytvořena speciální jednotka. Tato jednotka by se měla skládat z až dvou tisíc pracovníků a k jejímu nasazení by mohlo dojít i přes námitky státu, na jehož území by operoval. Evropský komisař pro migraci (ano, čtete dobře), vnitřní věci a občanství Dimitris Avramopoulos velmi trefně poznamenal: „Co vytváříme, je více Evropy“.

Čertík (Svobodní): Společná evropská stráž? Děkuji, nechci!
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Pokud se někdo uhání výrazem „více Evropy“, znamená to omezení suverenity národních států, porušení principu subsidiarity a více nařízení. Premiér Sobotka a ministr zahraničí Zaorálek však tento krok s velkým nadšením vítají. V praxi se však může stát absurdní situace, že tato speciální jednotka se může stát pouhým doprovodem osob, nelegálně překračující hranice až do cíle jejich cesty skrze státy Schengenského prostoru. Přeshraniční policejní spolupráce by měla být dobrovolná v rámci kooperace suverénních států. Například spolupráce členů skupiny V4 na maďarských hranicích.

Obhájci tohoto systému vidí možnost nasazení Společné evropské stráže v Řecku. Tento krok by podle nich měl snížit počet nelegálních migrantů. V podstatě je ale Řecko „failed state“. Země, která prochází politickou i ekonomickou krizí, která absolutně neplní povinnost hlídat hranice Schengenského prostoru. Tato čninnost je však financována EU, respektive daňovými poplatníky z celé Evropy. Jako levnější, praktičtější řešení je možnost dočasného vyloučení Řecka z Schengenského prostoru. Ale Společná evropská stráž omezující suverenitu, zasahující do vnitřních věcí národních států? Děkuji, nechci!

Jan Čertík
místopředseda Svobodných v Libereckém kraji

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice