Červíček (ODS): Na mostě ve Svinarech budou dva jízdní pruhy i pěší lávka

26.10.2017 21:09

Návrh na vypsání výběrového řízení na výstavbu nového mostu v hradecké části Svinary odsouhlasila Rada Královéhradeckého kraje. Most je od ledna uzavřen pro veškerou automobilovou dopravu z důvodu havarijního stavu. Stavební práce by mohly začít na jaře následujícího roku, průjezdný by most mohl být v listopadu 2018.

Červíček (ODS): Na mostě ve Svinarech budou dva jízdní pruhy i pěší lávka
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bývalý policejní prezident, brigádního generál ve výslužbě Martin Červíček

„Nadále probíhá řízení o územním a stavebním povolení. Přesto, s ohledem na technologické podmínky stavby, ale i v souvislosti s jejím financováním, Rada Královéhradeckého kraje odsouhlasila výběrové řešení na stavitele nového mostu v hradecké části Svinary. Vzhledem k tomu, že pevně věřím v získání potřebného stavebního povolení, se nyní chceme plně soustředit na výstavbu mostu, který již bez omezení propojí silnici III/3082 s frekventovanou trasou I/11,“ informoval Martin Červíček, první náměstek hejtmana odpovědný za dopravu.

Součástí zakázky je demolice stávajícího mostu. Ten je z důvodu havarijního stavu od ledna uzavřen pro všechnu automobilovou dopravu a slouží jako lávka pro chodce či cyklisty. „Chceme, aby nový most lidem umožňoval i pěší dopravu přes řeku, kterou zde současný most zastává. Proto počítáme jak se dvěma jízdními pruhy pro automobily, tak i s pěší lávkou, “ zdůvodnil náměstek Červíček jeden z požadavků v zadávací dokumentaci projektu.

Předpokládaný termín zahájení stavby je 19. březen 2018, nejpozdější požadovaná lhůta pro dokončení mostu je stanovena na konec srpna 2019. „Trváme na tom, aby most byl nejdéle 4. listopadu 2018 zprůjezdněn a mohl být funkční v režimu předčasného užívání stavby,“ doplnil náměstek Červíček s tím, že jako nejvyšší přípustnou cenu kraj určil částku 66,6 milionu korun bez DPH. Tyto výdaje musí nyní ještě schválit krajští zastupitelé.

Rozpětí nového mostního objektu bude 75 metrů. Plány počítají se dvěma jízdními pruhy pro automobily a pěší chodník pro chodce a cyklisty. Nový most nahradí stávající most plukovníka Šrámka z roku 1907, který spojuje části Svinar na obou stranách řeky Orlice a využívají ho i obyvatelé Malšovy Lhoty a Malšovic. Vedle toho most slouží i jako zkratka při cestě z jižní části Hradce Králové směrem na Rychnov nad Kněžnou a Ostravu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…