Češka: Rozpočtová politika ČR - loterie nebo „Bude líp“. Snad nejen dočasně

07.06.2018 13:06

Sliby o vyrovnaném rozpočtu mám na záchodě a po použití házím, kam patří. V současnosti je to s rozpočtem jako s loterií, je malá šance že to vyjde.

Češka: Rozpočtová politika ČR - loterie nebo „Bude líp“. Snad nejen dočasně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Strakovy akademie

Rozpočtová politika tohoto státu je dalším tématem, nad nímž kroutím hlavou.V plánu jsou schodky státního rozpočtu (na rok 2019 zatím 50 miliard), což považuji v době pozitivního růstu za totální nesmysl. Nyní by se měly naopak vytvářet přebytky, umořovat dluh a případně tvořit rezervy na budoucí krizi.

Přemýšlet v době blahobytu nad krizí není škarohlídství, ale pragmatismus. Krize dříve či později přijde. To je cyklický koloběh ekonomiky, která přirozeně pluje nahoru a dolů. A až ona krize nastane, naše zadlužení může být fatální.

Andrej Babiš sliboval státní rozpočet bez schodků. Pokračuje tedy v neplnění slibů, které započal řečmi o snižování schodku státního rozpočtu již Bohuslav Sobotka. Realitou závěrečného účtu je sice v roce 2016 přebytek 62 miliard Kč, ale mohl být mnohem větší. V roce 2017 navíc činil schodek opět 6,2 miliardy Kč.

V době, kdy patří ČR mezi nejrychleji rostoucí země v EU, jde při hlubším zamyšlení o čísla tristní. Bohužel. A co je na celé věci nejsmutnější, je fakt, že výdaje rozpočtu jsou krátkozrace „projídány“, nikoliv moudře investovány. Což posléze ještě více znepříjemní nástup krize.

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

13:09 Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

Reakce na veřejném facebookovém profilu strany na urážky v komentářích