Chaloupka (Republika): Rakovina, kterou je na čase léčit

11.03.2014 20:50

Počet cizinců nelegálně žijících v Česku roste. To je problém tím nebezpečnější, protože je do značné míry zatím skrytý, přehlížený.

Chaloupka (Republika): Rakovina, kterou je na čase léčit
Foto: red
Popisek: Otto Chaloupka

Jenže mimo dosah zájmu úřadů a také veřejnosti, zaneprázdněné řešením existenčních problémů, toto nebezpečí narůstá a brzy se provalí ze svého úkrytu. Stačí být přitom přísný a hájit zájmy českých občanů před cizinci žijícími tu načerno.

Ale co dělají úřady, vláda, politické strany? Nic! Úřady již tradičně běží „na volnoběh“ a vláda se hádá o to, kdo odnese napěchovanější pytel. A která z těch tradičních politických stran či nových hnutí zvedla téma přistěhovalectví a nelegálního pobytu cizinců, kteří tu zabírají jako levnější pracovní síla práci našim českým občanům? Žádná. Jednu nohu v průšvihu, druhou v bídě - český občan s volebním právem se zase jednou vyznamenal.

Přistěhovalci nelegálně žijící v Česku jsou jako zhoubná rakovina – zatím skrytě bující, ale v konečné fázi pořádná bolest pro českou společnost. Nutně je proto potřeba toto téma zvednout. Jenže zavedené politické strany se tohoto tématu bojí, ať už proto, že si s přistěhovalectvím samy neví rady nebo že jim nepřipadá důležité, tím však dávají prostor různým extrémistickým skupinám.

Každý, kdo řekne, že problém přistěhovalců má jednoduché řešení, je pomýlený. Naopak řešení není vůbec jednoduché a v žádném případě nemá okamžitou účinnost. Pokud se nás s takovým názorem sejde víc, pak už je to základ pro to, něco s tím dělat. Žádoucí by také bylo víc jazykově schopnějších, odhodlaných a silných v Evropském parlamentu, kteří dovedou prosazovat zájmy českého občana. Realita je teď totiž taková, že kvůli tomu, že neovládají jednací jazyk, nedovedou pro Česko vyjednat výjimky a vážnější postavení.

Kanada neměla problém na nás uvalit vízovou povinnost, tak proč nedat vízovou povinnost na všechny země, které nás přistěhovalci zásobují nejvíce? Proč si necháme všechno líbit? Můžeme zpřísnit podmínky pro udělování dlouhodobého pobytu. Například si to podmíníme předložením pracovní smlouvy na tři roky a po tuto dobu nebude imigrant pobírat žádné sociální dávky. Firma, která by ilegála zaměstnala, by se vystavovala nejen pokutě, ale i přísnějším postihům, jako například zrušení živnosti. A když může celní správa kontrolovat kamiony na dálnici, může lovit ilegály.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Otto Chaloupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.