Čížek (STAN): Starostové usilují o posílení role obcí v Národním parku Šumava

25.08.2015 6:36

Sladění ochrany přírody se životem obyvatel Šumavy je otázka, který vzbuzuje mnoho emocí. Starostové a nezávislí jsou přesvědčeni, že řešením je aktivní role obcí v rozhodování národního parku.

Čížek (STAN): Starostové usilují o posílení role obcí v Národním parku Šumava
Foto: www.regionpodlupou.cz
Popisek: Pavel Čížek

Problematika Šumavy znovu přišla na přetřes v souvislosti s projednáváním vládního návrhu zákona o ochraně přírody, který řeší i postavení národních parků. Návrh, který nepředpokládá speciální zákon o Šumavě, vzbudil v kraji mnoho emocí. Nepovažujeme však v této chvíli za vhodné tento návrh odsuzovat.

Navrhujeme pokusit se jednáním zákon upravit tak, aby byl přijatelný pro všechny důležité „hráče“. Zásadní potřebou je vyvážit ochranu přírody a zájmy obyvatel žijících na území národního parku nebo v jeho blízkosti. Proto je nutné v návrhu zákona ponechat stávající povinnost správy parku dohodnout se na důležitých dokumentech se zástupci obcí, delegovaných do rad národních parků.

Současný vládní návrh uvádí pouze povinnost tyto dokumenty v radě parku projednat. Vládní návrh tak snižuje váhu obcí při projednávání významných dokumentů národních parků. Chceme se jako STAN pokusit o nápravu a během legislativního procesu upravit zákon tak, aby zachoval obcím a obyvatelům vliv na rozhodování o zásadních dokumentech národních parků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.