Cogan (STAN): Tahle schůze je zbytečná, protože věc už byla vyřešena

07.04.2022 15:09

Projev na 18. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 7. dubna 2022 k politickému podnikání Stanislava Polčáka, místopředsedy hnutí STAN

Cogan (STAN): Tahle schůze je zbytečná, protože věc už byla vyřešena
Foto: top09.cz
Popisek: Josef Cogan

Takže vážená předsedkyně, vážené kolegyně a kolegové, já jsem tady byl částečně vyzván, to pro mě není zase tak významné, abych se k věcem vyjádřil. Já jsem určitě člověk, který má rád věcnost. Proto úplně nejsem ten typ politika, který prostě kafrá do všeho. To je takové to opakování jako kafemlejnek, to je, prosím, výsada jiných kolegů tady ve Sněmovně.

Já bych rád reagoval na některé věci, které tady padly. Pokud nám tady náš kolega, předseda SPD Okamura, sděluje a mně třeba tvrdil, že mlčení je souhlas. To bylo před dvěma tisíci lety jako za Říma. Já nevím, jestli to historicky žije ještě v téhle době, ale mlčení v našich právních předpisech je nesouhlas. Takže pokud nám tady opakoval už asi desetkrát, tak nevím, jestli má tuhle základní neznalost, že mlčení je nesouhlas podle našeho právního řádu, a já mu to říkám, aby to pochopil, aby nám to tady už neopakoval, protože to je úplně nesmyslné. (Předsedající: Prostřednictvím předsedající.) Prostřednictvím předsedající opakuji, že je to nesmyslné. Už to tady neopakujte.

A je smutné, že pokud tady vyzývá k tomu, ať mu dáme nějaké smlouvy, prostřednictvím předsedající, že nezná registr smluv. Veřejné korporace uveřejňují v registru smluv, tak ať si to tam najde. Ať si tam ty smlouvy s obcemi najde, nebo si požádá podle stošestky. Prostě pokud ty veřejné subjekty mají smlouvy s někým z podnikání, tak je možné se těch smluv domoci, tak ať si je tam prostě najde. Nebo toho není schopen, jít do toho veřejného registru? Nemá nějakého asistenta, který by mu to tam v podstatě našel, když to není schopný najít sám? Nebo není schopen napsat tu stošestku? Jiní kolegové to tady zvládají. Bohužel je tady léta v opozičním, řekněme, protest sdružení a tohle neumí. Tak to je prostě smutné. To je fakt smutné, že to nezaznamenal.

Já jsem hrozně rád, že právě třeba ten Honza Farský tady ten registr smluv po dlouhých letech prosadil, že i ti ostatní kolegové mu na to kývli. On v té věci pracoval jakoby dlouhodobě. Pokud tady bylo řečeno, že on vlastně odešel pryč, tak Honza Farský je už tři měsíce pryč, rezignoval, ale pořád má víc hlasování než Andrej Babiš. Ten Andrej Babiš tady prostě není, nedělá nic. Prostě on má svoje zaměstnance ve sdružení ANO a je v pohodě. On tady nedělá nic. V podstatě tady to hlasování má i proti tomuhle poslanci, který tady už dávno není. Má tady prostě míň, když se podle mě podíváme na záznam. A oni se ho tady pořád budou domáhat.

Pokud tady byly řečeny některé věci, tak ty byly zodpovězeny a už na ně nemusím reagovat.

Samozřejmě můžu reagovat, prostřednictvím paní předsedající, na kolegyni Vildumetzovou. Jestli má třeba pocit, že se všechny plné moci na obcích podepisují. Já tedy nevím, jestli v Horním Slavkově všechny plné moci schvaluje Rada města, třeba týkající se opatrovnictví, než když se podepisuje žádost o exekuci, jestli myslí, že tohle všechno rozhoduje Rada města, tak se mýlí. Ona pracovala v Horním Slavkově, mluvila tady o té odměně. Přesně to tam zase pěkně zmanipulovala, zmotala, odměna za 1,2 miliony. To, že se jednalo o řádek v rozpočtu a obvinila tady starostu nějaké jakoby konkrétní obce, jakým způsobem jsou nemorální, jakým způsobem možná páchají nějaký přečin nebo zločin, to neřekla, ale chtěla je vystavit vlastně tomu odporu. Je potřeba říci, že to fakt navazuje na ty její drobné lži. Minule nám tady říkala, že děti v Karlových Varech nemůžou trénovat. Tak přesně, nic takového se ohledně hokejové haly nestalo, ale tady se to prostě plácne, nějací lidé se konkrétně obviní a tím to běží. (V sále je velký hluk a neklid.)

Prostě jakákoliv odměna je podle zákona a tady byl v minulosti jednoznačně razantně i naším předsedou odmítnut člověk, který by si vzal odměnu, která by nebyla v souladu se zákonem. Nemá místo ve STAN, prostě takové místo nemá, pokud by si nezákonně vzal odměnu. Vždy se musí jednat podle zákona. My, co jsme na těch obcích, tak to asi víme, že je tam prostě nějaká položka, kde jsou odměny. Jakým způsobem se čerpá v průběhu roku, to musí být vždy konkrétní rozhodnutí obce. Já fakt nevím, že zrovna v té věci těch odměn tady poslali za sebe tu kolegyni, kde, jak jsem se někde dočetl a dostal jsem nějakou informaci, se probíralo v tisku, že pobírala odměny přes svoji tajemnici v řádu dvaceti tisíc, že si nějakým způsobem dávala. Možná mi to tady vysvětlí, protože, když někdo něco vypovídá, tak by měl mít, jak bych to řekl, nějakou základní autoritu. Je něco jako nedůvěryhodný svědek. A tomu nikdo nevěří. Nevím, jestli to je přesně ona, ona na to asi určitě odpoví, jestli je to ona, co si nechala darovat, když odcházela jako starostka, sto tisíc. Dala si na odchod dar. A jestli k tomu bylo ještě odstupné, tak to ten Horní Slavkov vysála opravdu o slušný balík. Možná se nám k tomu taky vyjádří. Jestli tady v té chvíli napadla nějaké kolegy na Moravě, kde to rozhodnutí ani v konečném důsledku nepadlo a možná si zastupitelstvo udělalo jakoby položku, ze které ale, až když se rozhodne pro to čerpání, tak můžeme soudit, jak to bylo. Tak mi to přijde takové trošku pokrytecké.

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí

Odpovím i na tu záležitost s interpelacemi. Byť jsem tady v minulém období nebyl, tak vy jste jako opozice svolali mimořádnou schůzi. Ta mimořádná schůze musí být do deseti dnů. Čemu se divíte, že je v podstatě svolána mimořádná schůze? Ano, dneska a tady ji projednáme. My nevíme, jak může být dlouho. Nebo máte pocit, že ty mimořádné schůze se budou dávat i do řádného běhu? (Hluk v sále neutichá.) Prostě pokud tady padla slova, že to je protiústavní, tak nebuďme směšní. Pokud není jednací den, což není, tak ty interpelace z toho nevychází, prostě nejsou. A musím říct, že já jsem tady nebyl, ale to vy jste tedy byli jiní kofři. To vy jste byli jiní kofři. Když byla 25. 4. 2019 svolána schůze na základě zprávy NKÚ, která kritizovala vládu, tak skončila 13.23. No a co? Interpelace nebyly. Tak co nám chcete říkat? To je jakoby stejné. To je od vás fakt velmi vtipná situace.

Já myslím, že dnešní mimořádná schůze ukázala to, co se očekávalo. V podstatě jenom politické divadlo s falešnými herci. Je zbytečná, protože ta věc už byla vyřešena. Já chápu kolegu Ferance a musím říct, že ten příspěvek byl asi nejsmyslnější, a my s tím usnesením vlastně souhlasíme. Ale máme tady souhlasit a znovu hlasovat věci, které jsou v ústavě? Prostě my jako poslanci STAN a koalice podle ústavy postupujeme a považuji za nadbytečné hlasovat, co je v ústavě. Můžeme si vytahovat jednotlivé věci. To je jasné, že jedeme jakoby v podstatě správně.

A bylo tady řečeno, že Stanislav Polčák, a vyjádřím se tedy i k němu, reagoval na žádost obcí postižených výbuchy ve Vrběticích. Vykonal pro obce a jejich obyvatele spoustu kvalifikované práce, pomohl jim v okamžiku, kdy hrozilo promlčení náhrady škody a nyní se k věci postavil čelem. Aby ukončil spekulace, že při tom zastupování nedošlo ke střetu zájmu, tak se radši za sebe vzdal veškeré finanční odměny a vzdali se i jeho spolupracovníci. To, že těch kroků bylo výrazně víc, tak jenom když nám tady kolega Okamura řekl, že se s ním potkal minimálně třikrát, tak je jasné, že tam bylo spoustu politické práce, ale byla tam spousta právní práce. Spousta té právní práce není zaznamenaná v těch konkrétních výpisech. Prostě to tak je. To má podle mě přezkoumávat jiný orgán.

A já se ptám, co v době tedy po výbuších pro poškozené dělali dnešní žalobníci? No nic. Prostě poškozené nechali bezprizorní, bez pomoci. Prostě nedělali nic. Bylo jim to jedno. A až když někdo přišel s nějakým návrhem, pomohl tu věc řešit, mohli to taky řešit pouze žalobou na náhradu škody a museli před soudy. To, že vznikla politická dohoda, je skvělé. Nakonec vznikla politická dohoda. Potom se sedm let nepomohlo a neudělalo nic. A že vznikla politická dohoda, je fajn.

Rád bych poděkoval všem, kteří pro to hlasovali. Ale kdyby to nenastalo, tak oni museli postupovat třeba žalobami na náhradu škody. A právní zastoupení tam běžně bylo. Určitě bych chtěl poděkovat všem, že se nakonec dohodla politická reprezentace a že nakonec to odškodnění udělal jakoby stát a nešlo to těmi řekněme třeba soukromými žalobami.

Stanislav Polčák zároveň vzhledem k tomu, že vznikly jen pouhé pochybnosti, že vznikly jen pouhé pochybnosti, kde je ta hranice mezi právní službou a politickým jednáním, zda jeho postup byl morálně správný, navíc vyvodil i politickou odpovědnost a rezignoval na post místopředsedy. Pokud ho však nyní kritizují lidé, kteří sami nikdy podobné sebereflexe nebyli schopni, považuji to za ukázkový příklad pokrytectví. Myslím, že morálka, to je to slovo, které vůbec neznáte. Pokud tady, prostřednictvím paní předsedající, říká kolega Okamura, že vlastně v jeho případě se nic nestalo, protože to policie přezkoumala. (Z místa na to reaguje předseda Okamura.) Ano, ano, trestný čin to nebyl. Ale to ještě neznamená, že to jeho jednání v Úsvitu bylo hrubě nemorální a že bylo velmi negativní.

Vlastně mi to celé přijde o svědomí. Stanislav Polčák ho má. Ptám se, kolik svědomí mají ti, co tady dneska vystupovali, třeba i za ANO, kteří léta brání do roztrhání těla svého šéfa Andreje Babiše, který je obžalován za dotační podvod, ti, kteří zničili reputaci našeho státu, ze kterého učinili jenom slouhu Babišových zájmů, kryli jeho podvádění u stomilionového toustového chleba a kryli i jeho manipulace při daňových machinacích s reklamou na Čapím hnízdě - za neskutečných více než 270 milionů reklamy na Čapím hnízdě, za 270 milionů. To je opravdu síla. A kryjí ho a kryjí i v dalších křivárnách. Jsou to takoví ti klasičtí slouhové svého pána. (Hluk v sále.)

Dnes třeba padla informace o tom, že na Ministerstvu obchodu náměstek Muřický odmítl pro střet zájmů loni v létě a i po volbách kompenzace 49,4 milionu pro firmy Andreje Babiše. Samí chudáci - Synthesia, Precheza, DEZA, Lovochemie. To Havlíček, ten svému šéfovi hned podepsal. Prostě co je doma, to se počítá. To je privatizace státu.

A my tady zítra budeme mít zákon o střetu zájmů. No tak uvidíme, jak to tady bude vypadat, jak se bude chovat ANO a SPD, jak se budou snažit obstruovat, nebo ne. Možná budou obstruovat jen program. Uvidíme. Máme tady střet zájmů, který ten střet zájmů posouvá. A uvidíme zítra, jak to bude. Já budu velmi rád, když dojdeme k tomu, že střet zájmů se probere co nejrychleji, že ho co nejvíc rozšíříme a že střet zájmů bude velmi rychle přijat. Protože koukám, že to je určitě náš společný zájem.

A pokud tady padlo, máš nějaké svědomí, prostřednictvím předsedající, Tomio Okamura, který dle svých stranických kolegů z Úsvitu tuneloval státní příspěvek, podepisoval sám sobě faktury za poradenské služby vlastnímu hnutí, a to i za činnosti právě na ten Štědrý den a na Silvestra, on prostě pracoval velmi usilovně. Pracoval jak? Za co? Za nic! No tak prostě za kolik? Minule tady padlo od kolegy za 6 000 na hodinu. To možná není trestněprávní, ale nemorální to je úplně stoprocentně.

A pokud tady v tom názvu je politické podnikání, no tak, který vtiskli předkladatelé do názvu, tak to si myslím, že politické podnikání to je od samého počátku charakteristickým znakem, ani ne znakem, prostě podstatou hnutí ANO i SPD. A je fakt směšné, že to tady namítají. A pokud nám tady dneska jakoby házel, v podstatě mluvil o tom, kdo je vlastně bez viny, kdybychom si řekli to staré, kdo je bez viny, ať hodí kamenem, zde slovem, tak myslím, že spousta lidí, co tady mluvili za opozici, tak by ani nehlesli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.