Decroix (ODS): Summit IPAC 2022 může napomoci k omezení vlivu čínské donucovací diplomacie

26.09.2022 7:32 | Komentář

Minulý týden se ve Washingtonu konal Summit IPAC 2022, který se zabýval vlivem Číny (ČLR) ve světě a také způsoby, jak mohou demokratické státy snížit svou zranitelnost vůči donucovací diplomacii Číny. Výsledkem summitu, jenž trval dva dny, je přijetí komuniké věnující se vztahu demokratických států s Čínou.

Decroix (ODS): Summit IPAC 2022 může napomoci k omezení vlivu čínské donucovací diplomacie
Foto: Archiv Evy Decroix
Popisek: Eva Decroix

„Po dvoudenním jednání přijal Summit IPAC 2022 důležité komuniké věnující se vztahům demokratických států s Čínou. Závěry považuji za důležité i pro naši budoucnost. V posledních letech se Čína snažila využít svého ekonomického vlivu k donucení ostatních států k mlčení. Jak ukázaly nedávné spory s několika zeměmi: Čína praktikuje formální i neformální zákazy obchodu, veřejné bojkoty a další donucovací obchodní techniky, aby dosáhla svých politických cílů. Podobně Čína využila svou iniciativu Belt and Road k uplatnění vlivu na zadlužené země, jako je Srí Lanka a Malajsie a získání podpory v rámci mezinárodních organizací. Taková donucovací diplomacie je nepřijatelná a nemá místo v mezinárodním řádu založeném na pravidlech založených na reciprocitě a vzájemném respektu,“ říká k tématu Eva Decroix, poslankyně Parlamentu ČR a členka sněmovního zahraničního výboru.

Jak mohou demokratické vlády snížit svou zranitelnost vůči donucovací diplomacii Číny?

Snížení strategické závislosti na ČLR prostřednictvím budování různorodých a odolných dodavatelských řetězců. Demokratické státy musí provést audit a snížit závislost na ČLR ve strategicky důležitých oblastech, zejména v oblasti obnovitelných zdrojů, vzácných kovů a zdravotnického materiálu.

Prověřování a omezování vývozu a přenosu technologií specifického citlivého vybavení a technologií do ČLR, zejména tam, kde existuje důvodné podezření na nežádoucí použití v souvislosti s vnitřní represí, odposlechem komunikace nebo sledováním.

Práce na vytvoření sítě důvěryhodných iniciativ v oblasti připojení, které mohou poskytnout alternativu k projektu ČLR One Belt, One Road pro státy, které potřebují rozvoj infrastruktury. Naše vlády musí rozvíjet a rozšiřovat projekty, jako je Globální partnerství pro investice a infrastrukturu, iniciativa EU Global Gateway Initiative, Iniciativa tří moří a další podobné snahy iniciované Japonskem, Indií a dalšími zeměmi s cílem zajistit udržitelné cesty k rozvoji pro rozvíjející se ekonomiky.

Eva Decroix
1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
členka výkonné rady
krajská zastupitelka
zastupitelka statutárního města
předsedkyně regionálního sdružení
členka oblastní rady

Zdroj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…