Dukay (ČSSD): Příteli Chovanče...

29.10.2017 11:35

Dopis Lukáše Dukaye místopředsedovi ČSSD a ministru vnitra Milanu Chovancovi

Dukay (ČSSD): Příteli Chovanče...
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Vážený příteli Chovanče,

dovol mi, abych tímto reagoval na tebou podepsaný dopis, který jsem v minulých dnech obdržel do své e-mailové schránky. Obracíš se v něm na mne krátce po vyhlášení výsledků parlamentních voleb, v nichž jsme jako sociální demokraté utrpěli, jak sám říkáš, vážnou porážku. Domnívám se, že její příčiny není potřeba dlouho a složitě analyzovat. Stačí se ohlédnout o několik měsíců, možná několik let, zpět a příčiny této porážky musí být v tom okamžiku jasné každému, tedy i tobě. Ano, naši tradiční voliči uvěřili novým a populistickým stranám, nikoliv ale proto, že jsme málo a špatně prezentovali naši práci ve vládě. Voliči nejsou, vážený příteli, slepí ani hluší a už vůbec ne hloupí. Většina z nich dokáže kvalitní a dobře odvedenou práci vnímat a dokonce i ocenit. Problém, dle mého názoru, tkví někde jinde. Sám ho i ve svém dopise naznačuješ, leč velmi nesměle a okrajově. Mám tím na mysli onu „rozhádanost“ a nejednotu strany. Dovol mi, abych ti připomenul některé události, které se odehrály v průběhu uplynulých čtyř let a jejichž jsi ty sám byl nedílnou součástí a někdy dokonce i spolustrůjcem, na což jsi pravděpodobně, ostatně jako „správný“ politik, velmi brzy zapomněl. To, že jsi byl neodmyslitelnou součástí týmu dnes již bývalého předsedy Sobotky, který tvrdě a nekompromisně odstraňoval, v lepším případě jen umlčoval, své politické konkurenty v rámci naší strany, dnes těžko popřeš. Byli jste to vy, vedení strany, kteří jste neumožnili některým členům ani kandidovat v primárních volbách. Byli jste to vy, kteří jste bez udávání důvodů vyškrtávali lidi z kandidátek a ze strachu, aby neohrozili pozice vás samotných, nebo vašich spřízněných duší na kandidátkách, jste těmto členům odpírali i jejich základní právo, kterým právo kandidovat bezesporu je. Ohýbali jste stanovy, řády a další pravidla. Zadupávali jste vnitrostranickou demokracii, neumožňovali diskusi na sjezdech, ústředních výkonných výborech, dokonce ani na předsednictvu strany. Tu a tam jste se neštítili ani tvrdších praktik, a to vše jen v zájmu udržet si pro sebe a své vyvolené kamarády co nejvýhodnější pozice. Neuvědomovali jste si však, že toto vaše chování voliči vnímají. Byli jste tak opilí vlastní mocí a touhou po ještě větší moci, že jste zapomněli na to, že zdi Lidového domu nejsou schopny všechny vaše praktiky zakrýt. Zejména, když jste se prostřednictvím výše jmenovaných postupů zbavili politiků, kteří byli ve svých regionech mezi voliči populární, byla za nimi vidět odvedená práce a především, byli schopni přinést straně nemalé množství preferenčních hlasů. Zkrátka jste zapomněli na to, že se současně s pro vás nepohodlnými členy sociální demokracie, zbavujete také hlasů, které právě tito členové doposud straně přinášeli.

Z výše popsaných důvodů jistě pochopíš a uznáš, že právě z tvých úst znějí slova o dostatku prostoru k diskusi o budoucnosti strany na chystaném mimořádném sjezdu, silně nevěrohodně. Je velká škoda, že si až nyní, po volebním debaklu, uvědomuješ, že lidé nechtějí sledovat naše osobní šarvátky. Že si až nyní uvědomuješ, že demokratická diskuse na všech stranických úrovních je tolik potřebná.

Rád bych také poznamenal, že jediné co může naši stranu do budoucna zachránit, je důkladná sebereflexe všech současných členů vedení a to v podobě jejich bezpodmínečného odstoupení z funkcí, tebe samozřejmě nevyjímaje. Dále obnova demokracie uvnitř naší strany, změna stanov, která neumožní zasahování hrstky vyvolených do sestavování kandidátních listin, stejně tak jako výměna zkostnatělého a neschopného vedení Lidového domu, jež je pro většinu okresních tajemníků a zaměstnanců strany spíše postrachem než spolupracovníkem a partnerem. Konkrétně mám na mysli, jak zřejmě správně tušíš, přátele Kuciána, Starce a Metelcovou.

Závěrem mi dovol ještě zmínit, že pokud ČSSD vstoupí do vládní koalice s hnutím ANO v čele s jeho trestně stíhaným předsedou Babišem, ztratíme v příštích volbách i těch posledních tristních 7% voličů. Do jisté míry chápu touhu tebe i tvých kolegů z vedení po ministerských křeslech, uvědomte si však, že tímto krokem uvrhnete naši stranu, která ve své historii překonala mnoho temných období, na dlouhá léta do zapomnění, neboť ji občané budou vnímat pouze jako stranu, jejíž představitelé jsou ochotni pro svůj osobní prospěch zradit během několika málo dnů to, co předtím několik

dlouhých měsíců hlasitě prezentovali. Tedy to, že s trestně stíhaným člověkem vládnout nechtějí a nebudou.

S pozdravem

Lukáš Dukay
člen České strany sociálně demokratické

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Nepoužitelní lidé ze sociálních bublin

10:21 Havlíček (ANO): Nepoužitelní lidé ze sociálních bublin

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k digitalizaci stavebního řízení