Feranec (ANO): Jde přece o to, jak se dívá veřejnost na jednání sněmovny

07.04.2022 13:03

Projev na 18. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 7. dubna 2022 k politickému podnikání Stanislava Polčáka, místopředsedy hnutí STAN

Feranec (ANO): Jde přece o to, jak se dívá veřejnost na jednání sněmovny
Foto: ČT
Popisek: Milan Feranec

Pane ministře, dámy a pánové,

já chci přednést pár slov, proč si myslím, že by bylo vhodné schválit program schůze, navrhnu usnesení této schůze.

Ale předtím se musím i já pozastavit nad tím, co říkala paní místopředsedkyně Kovářová na začátku svého projevu. Vy pětikoalice jste kandidovali a říkali jste - my přineseme změnu, změnu poměrů, změnu politiky. - A musím říct, že ta změna fakt je. Já jsem tady druhé volební období a já jsem ještě nezaznamenal, aby byla opozice plísněná, co si to dovoluje svolat mimořádnou schůzi, ztrácet čas! To jsem fakt nezažil, to je skutečně změna. Ale je to na vás, jak se na to díváte.

A teď k tomu pořadu schůze. Já se na to zkusím podívat z trošku jiné stránky. Z mého hlediska tady vůbec přece nejde o pana Polčáka nebo STAN. Po této kauze - a nebo říkejme tomu pseudokauze, to je úplně jedno - tady vznikl ve veřejnosti dojem, že je úplně normální, že veřejně činná osoba prosazuje, lobbuje za přijetí zákonů a následně inkasuje provize. Bohužel tento dojem vznikl. A že Poslanecká sněmovna je s tímto způsobem práce srozuměna, že to je úplně v pohodě, že to je normální. Já si to absolutně nemyslím. A já si myslím, že nikdo z vás si to nemyslí, že toto je normální postup. A já bych jenom chtěl, ať se k tomuto vyjádříme. Skutečně tady nechci řešit pana Polčáka. Jde přece o to, jakým způsobem se dívá veřejnost na jednání Sněmovny. A já jsem přesvědčený, že Sněmovna by se měla ohradit.

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí

To usnesení, já ho teď načtu, je v zásadě jednoduché: "Poslanecká sněmovna konstatuje, že při přijímání zákonů se poslanci řídí ústavou a platnými právními předpisy, a důrazně odmítá jakékoli snahy získávat provize nebo jiné finanční plnění za přijaté zákony." - To je návrh usnesení.

Možná si řeknete, že to je banální věc, ale opakuji znovu, měli bychom se k tomu přihlásit. A opakuji znovu, skutečně nejde o pana Polčáka. Ať tento dojem, který tady tato kauza vzbudila, ať vůči veřejnosti deklarujeme náš přístup. A já jsem přesvědčený, že to je v zájmu nás všech. Nechci, aby to bylo vnímáno jako nějaký politický boj. Proto jsem se snažil to usnesení napsat apoliticky. Pokud si myslíte, že je příliš politické, tak ho upravte, nemáme s tím problém. Jde o to jednou provždy se s touto kauzou, pseudokauzou, nepříjemností vypořádat, protože se to za námi povleče. A neschvalování programu schůze, zakřikování, co si to dovolujeme tady ztrácet čas, tomu nepomůže, to se jenom v budoucnosti vrátí.

Tak jenom opakuji, je v zájmu nás všech, celé Poslanecké sněmovny, abychom se k tomu dneska nějakým způsobem postavili a tuto záležitost vyřídili. A jestli to bude přijetím usnesení, které jsem navrhl, nebo nějakého jiného, nemáme s tím problém. Skutečně s tím problém nemáme.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

16:02 Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

Mé vystoupení na kulatém stole nazvaném Kárné řízení a jeho nová perspektiva, který proběhl 25. dubn…