Ferjenčík (Piráti): Při jednání bohužel byla zcela evidentní generační propast mezi námi a Babišem

08.10.2015 16:31

Piráti „lobbovali“ u ministra Babiše vě věci cenzury internetu v rámci návrhu „zákona o hazardu“

Ferjenčík (Piráti): Při jednání bohužel byla zcela evidentní generační propast mezi námi a Babišem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda Pirátů Mikuláš Ferjenčík, lídr pardubického kraje

Pirátská strana se v minulých dnech ostře ohradila proti vládnímu návrhu loterijního zákona. Ve svých vyjádřeních Piráti označili zákon za špatný. Hlavní výhrada Pirátů jsou dva skandální paragrafy (82 a 84) týkající se cenzury internetu ve formě seznamu zakázaných stránek spravovaném ministerstvem financí  a přenesení odpovědnosti za přenášený obsah a povinnosti blokování na poskytovatele internetového připojení.

Ze stejného důvodu Piráti již dříve úspěšně bojovali proti obdobným novelám, a to jak z dílny poslance Farského, který přístup Pirátů nakonec pochopil a dnes je sám aktivním kritikem cenzurních paragrafů, a následně Věcí veřejných.

Bývalý předseda Pirátů Ivan Bartoš oslovil zástupce vládních i opozičních stran. Schůzka s Andrejem Babišem je první, kterou se již podařilo zrealizovat.
Pražský zastupitel Pirátů Mikuláš Ferjenčík a Ivan Bartoš přijali pozvání a v den projednávání loterijního zákona ve sněmovně (8.10.) dorazili  v ranních hodinách na setkání na Ministerstvo financí, aby tam jednali nad podobou zákona nejen s ministrem Babišem, ale i s konkrétními tvůrci zákona.

Ivan Bartoš k probíhajícím jednáním říká: "Dopady navrhovaného zákona jsou zcela pod rozlišovací úroveň ministra Babiše. Jedním dechem hovoří o regulaci ve prospěch občanů a vymýcení patologického jevu hráčství, následně pak řeší pouze registrace a zdanění firem, které v hazardu podnikají. Obecně mu asi vadí firmy, které fungují  celosvětově, ale nedaní v České republice. Facebook, který platí daně v Irsku a stovky dalších podobných služeb, prý zatím cenzurovat nechce."

Ministr Babiš s Piráty diskutoval zhruba hodinu, jejich návrhy sice vyslechl, ale označil je za nerelevantní. Tvrzení, že cenzurní zákony mají tendenci bobtnat, jak se stalo ve Francii, nebo v Dánsku, které zástupci ministerstva financí uváděli jako příklady dobré praxe, označil v případě ČR za nepodloženou spekulaci.

Mikuláš Ferjenčík schůzku komentuje následovně: "Při jednání bohužel byla zcela evidentní generační propast mezi zástupci Pirátů a panem ministrem. Bohužel se nám Andreje Babiše nepodařilo přesvědčit, že samotný princip, kdy má stát vytvářet seznam webových stránek, na které se čeští občané nesmějí dostat, je zcestný. Pan ministr o Internetu uvažuje pouze jako o trhu, který je potřeba regulovat a danit. Širší souvislosti fenoménu svobodné celosvětové sítě rovných s rovnými mu unikají."

Piráti usilují o vyškrtnutí cenzurních paragrafů 82 a 84 z návrhu zákona a pokud se jim o nutnosti tohoto kroku nepodaří  přesvědčit sněmovní většinu, budou mobilizovat veřejnost stejně jako v minulosti. Petici Internet bez cenzury již podepsalo přes 18 000 lidí.

Spolu s Piráty se proti zákonu postavilo například i Sdružení pro internetový rozvoj SPIR.

Odkazy:

Mikuláš Ferjenčík

  • Piráti
  • Právě jsem se vrátil z Parlamentu.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

11:17 Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k psychotestům pro všechny držitele a nové zájemce o …