Fiala (ODS): Asi nás nečeká klidný politický podzim

03.09.2019 8:37

Komentář na facebookovém profilu k problémům premiéra Babiše

Fiala (ODS): Asi nás nečeká klidný politický podzim
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala

Včerejšek byl plný protichůdných informací i silných emocí. Státní zastupitelství nás upozornilo, že rozhodnutí o zamítnutí obžaloby premiéra ještě nepadlo, zato prezident republiky již k rozhodnutí premiérovi pogratuloval. Ano, i v takové republice dnes bohužel žijeme.

Ale dnes už to k tomuto tématu stačí, na závěr dne chci říci toto:

Ani já osobně, ani ODS jsme nikdy nestavěli naši opozici vůči osobě premiéra Babiše zejména nebo dokonce výlučně na kauze Čapí hnízdo.

Zaprvé: Tento prý nezávislý start-up pro široké lidové vrstvy, jak ho v tomto duchu prezentuje premiér, totiž vůbec není jeho jediný problém se závazným pravidly. Hlavním problémem je obrovský konflikt podnikatelských, osobních a politických zájmů, který zamítnutím žaloby nezmizí. Navíc právě to vyvolává nové a nové pochybnosti.

A především, zadruhé, naše výhrady vůči premiérovi směřují především k obsahu a výsledkům jeho politiky.

Hnutí ANO a jeho předseda šestý rok spravují nejdůležitější vládní resorty v období silného ekonomického růstu. Finance, regionální rozvoj, doprava... Za chvíli budou mít za sebou polovinu druhého volebního období s premiérem ve své absolutní režii. Po jednom a půl volebním období a na prahu ekonomického ochlazení, nemáme ani vyrovnané rozpočty, ani jsme nezefektivnili státní správu (naopak), stavíme dálnice tempem 4 kilometry za rok, celkové investice do infrastruktury, vzdělání, vědy, výzkumu a inovací jsou nízké a neodpovídají možnostem naší republiky, pokud by se neplýtvalo. Za poslední léta se příjmy vlády (i z vašich daní!) zvýšily o 25 %, a myslím, že nikdo nebude oponovat, že o stejný podíl se nezlepšila úroveň státních služeb v žádné oblasti. A za svůj obrovský úspěch bude vláda považovat udržení 40 miliardového deficitu. Toto je výsledek bezobsažné politiky hnutí ANO, které nejdříve chtělo nahradit rozumnou pravici, pak se zase přesunulo doleva, a postupně se ukazuje, že dokáže pouze rozdávat na všechny strany, aby vypadalo pěkně "pro všechny".

Mrháme obrovským potenciálem naší země a lidi, projídáme ekonomicky úspěšné roky. To mě zlobí nejvíce. Jistěže je poškození důvěry ve spravedlnost vážná věc. Jistěže dvojvládí, které zde zavedl prezident s tichým souhlasem premiéra je vážná ústavní věc. Ale neschopnost využít příznivé ekonomické a politické časy na další vítězný "skok" České republiky mezi špičku Evropy a světa mě mrzí nejvíce. Asi nás nečeká klidný politický podzim, ale my se nevzdáme našeho záměru vést kampaň o 30 letech svobody, která nebude jen vzpomínkou.

Bude to kampaň o tom, jakou chceme Českou republiku. Zda je tato bezobsažná marketingová politika opravdu pravou tváří nás, naší republiky a naší české tradice. Protože podle nás není. Vím, že máme na víc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…