Fiala (ODS): Nedělejme paniku, je třeba postupovat krok po kroku

28.10.2017 22:01

Předseda ODS Petr Fiala na Facebooku k povolební situaci

Fiala (ODS): Nedělejme paniku, je třeba postupovat krok po kroku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Máme za sebou první povolební týden, zde je pár poznámek k událostem a postojům ODS:

Od oznámení výsledků voleb čelí ODS poměrně silnému, viditelnému, ale i skrytému tlaku, aby změnila svoje rozhodnutí nevstupovat s ANO do jednání o sestavení vlády. Někteří lidé jsou překvapeni z toho, že si vedení a celá ODS dokáží stát za svým slovem. Občas je to až úsměvné. Často se podivují ti stejní lidé, kteří jindy tvrdí, že politici nedrží slovo. Že jsou to podvodníci a že politika je jen špinavá hra. Pro mě ani pro ODS není.

Situace je samozřejmě celkově velmi složitá. Divím se ale tomu, proč někteří lidé dělají práci za ANO, když den dva po volbách obíhají politiky s otázkou, kdy a v čem ANO ustoupí. Na to říkám: Nedělejme paniku, nevytvářejme zbytečný zmatek, je třeba postupovat krok po kroku, normálně, standardně. ANO jako vítěz voleb si převezme pověření jednat o sestavení vlády - a očekávám, že buď vládu sestaví, nebo pověření vrátí. Tuto zodpovědnost dostali od voličů, je na nich, aby ukázali, co umí.

ODS si je vědoma své zodpovědnosti druhé nejsilnější parlamentní strany. Nyní se soustřeďujeme na jednání o uspořádání Poslanecké sněmovny. Možná si někdo řekne, že jde jen o funkce a jinému se to celé může zdát málo srozumitelné.

Jde však o řádnou kontrolu moci a o důležité věci. Andrej Babiš se v minulosti o parlamentu vyjadřoval - mírně řečeno - přezíravě a to je jeden z důvodů, proč ODS přišla s tím, aby funkce předsedy Poslanecké sněmovny připadla nejsilnější opoziční straně. Nechceme s ANO vládnout, ale chceme ho kontrolovat. Poslanecká sněmovna nesmí být v područí dominantní strany, která zřejmě bude hlavní vládní stranou. Chceme ochránit význam a váhu parlamentu. V situaci dominance jedné politické strany jde také o systém „brzd a protivah“. Považujeme proto za správné obsadit funkci předsedy Poslanecké sněmovny nejsilnější opoziční demokratickou stranou.

O této naší iniciativě i o celkovém půdorysu parlamentu jsme tento týden vedli jednání nejen s hnutím ANO, ale také s KDU-ČSL, STAN i s Piráty. Myslím, že jste mohli zaznamenat, že naši argumentaci považují za relevantní a budou ji zvažovat - a takto budeme i pokračovat.

V souvislosti s výsledkem voleb a postavením demokratické pravice někteří politici i někteří novináři začali mluvit o užší spolupráci, spojování, integrování... říkejme tomu, jak chceme. Jsou to logické úvahy, ale v těchto dnech, tak krátce po volbách to není víc než jen úvahy. Před volbami jsem slíbil, že chci budovat novou éru a pevný základ silné pravice. A za tím si stojím, touto cestou půjdu. To však nemůže stát jen na nějakých gestech. Je jasné, že jako nejsilnější pravicová strana se pokusíme vytvořit hodnotově společný blok. A je zřejmé, že v něm musí ODS hrát klíčovou roli, protože nám ji přisoudili voliči a protože máme v Poslanecké sněmovně víc mandátů než ostatní středopravicové strany. Základ spolupráce středopravicových stran ale musí být důvěryhodný, nesmí to být jen reakce na - pro někoho horší, pro někoho lepší - výsledek ve volbách.

V parlamentu se takový blok musí formovat jasnou akcí. Například tím, že při sobě středopravicové strany budou stát a společně přesvědčíme ostatní, že předseda Poslanecké sněmovny by měl v této neklidné době připadnout opozici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.