Fiala (ODS): Rekonstrukce vlády je podle mě jen marketingový trik

10.11.2016 20:59

Ústní interpelace na premiéra na 50. schůzi sněmovny 10. listopadu 2016:

Fiala (ODS): Rekonstrukce vlády je podle mě jen marketingový trik
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala

Vážený pane premiére, já jsem několikrát z vašich úst v poslední době slyšel, že vámi vedená vláda funguje skvěle a má výborné výsledky. Já vás asi nepřekvapím, že tento názor nesdílím, protože vláda se od svého založení zaměřuje na opatření proti aktivním, pracovitým, slušným lidem a neustále jim svými opatřeními, růstem byrokracie komplikuje život. Ale to není teď předmětem mé interpelace.

Já jsem vyslechl, stejně jako všichni občané této země, že se chystáte vládu rekonstruovat, což je samozřejmě vaše právo, které plně respektuji.

Nicméně působí to trošku zvláštně v souvislosti s vašimi nedávnými prohlášeními. Například ještě v září tohoto roku jste říkal: "Vláda je mimořádně stabilní. Frekvence změn na jednotlivých ministerstvech se proti tomu, co jsme vídali v minulosti, snížila, a přispívá to k tomu, že stát funguje lépe." Tak když si toto myslíte, tak nechápu, proč necelý rok před volbami přistupujete ke změnám ve vládě, kterými popíráte svoje vlastní slova. Podle mě se tady jedná jenom o marketingový trik. Ale to je samozřejmě vaše věc. Mně spíš jde o ten způsob, který, myslím, znejisťuje, znepokojuje nejenom mě, ale i veřejnost. Když premiér oznámí změny na ministerských postech a z médií se na nás valí následně informace o tom, kdo všechno kterou změnu, který ministerský post odmítl, a to všechno v době, kdy je na pořadu projednávání rozpočtu, kdy tady třeba dnes řešíme leteckou záchrannou službu - týká se to pravděpodobně ministra zdravotnictví - atd., atd. K tomu připočtu, že ministr zdravotnictví sám v médiích říká, že si ještě můžeme podat inzerát do novin, že se hledá někdo, kdo by dělal ministra zdravotnictví.

Mně takový postup opravdu nepřipadá rozumný a rád bych se vás zeptal, zda se v dohledné době vůbec najde někdo, kdo ministrem této vlády bude chtít být a zda si nemyslíte, že svým postupem ohrožujete fungování našeho státu.

***

Ale já znovu opakuji, pane premiére, máte právo, samozřejmě, na výměnu ministrů a to všechno je vaše kompetence. Nicméně taky mluvím trošku o způsobu. A to už tak úplně jenom vaše věc není. Jestli váš ministr zdravotnictví tady v médiích říká, že je teď rozpačitý, že není v klidu, protože neví, kdo by ho mohl nahradit. "Ještě jsem si říkal, že bychom si mohli podat inzerát do novin, že se hledá někdo, kdo by dělal ministra zdravotnictví", nezlobte se na mě, toto podle mě nenapovídá na to, že se tu děje nějaká promyšlená koncepční výměna vlády. A toto znejisťuje veřejnost a toto znejisťuje všechny, kterých se správa těch resortů dotýká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

6:23 Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

Vláda projednala legislativní ukotvení statusu umělce. Hlavním cílem předloženého návrhu je předevší…