Fiala (SPD): Předácí hnutí STAN si udělali z politického angažmá výhodný byznys

07.04.2022 12:45

Projev na 18. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 7. dubna 2022 k politickému podnikání Stanislava Polčáka, místopředsedy hnutí STAN

Fiala (SPD): Předácí hnutí STAN si udělali z politického angažmá výhodný byznys
Foto: Reprofoto: CNN Prima News
Popisek: Radim Fiala (SPD).

Vážené kolegyně, kolegové,

než se dostanu k tomu, co jsem si tady poznamenal, chtěl bych reagovat, prostřednictvím paní předsedající, na projev mé předřečnice, a to ve dvou rovinách.

Ta první je, že vlastně říká, že tady utrácíme peníze daňových poplatníků. Paní kolegyně, prostřednictvím paní předsedající, my jsme zástupci lidí, občanů, kteří nás volili, stejně tak jako vás, a ti lidé po nás chtějí, aby se tyto věci vysvětlily. To není to, že bychom si něco vymysleli my, ale prostě my i vy máme spoustu dopisů, spoustu telefonátů a lidé chtějí vědět, jak to s panem Polčákem skutečně je. A říkat, že to tady nemáme řešit, je politická arogance. Je to podobná politická arogance, jako když říkáte, že si schválíte nouzový stav rovnou na padesát osm dnů, protože po třiceti dnech by to byly jenom zbytečné kecy a zbytečná ztráta času. To přece není pravda. To jsou věci, o kterých tady musíme diskutovat a tak to prostě ve všech parlamentech je. To byla první rovina, kterou jsem chtěl shrnout.

Druhá rovina vašeho projevu dnes byla ta, že jste řekla, že vlastně všechno, co pan europoslanec Polčák udělal, bylo správně, bylo to v pořádku, nemá se za co stydět, je to pravý gentleman. Já jsem přesvědčen, že to tak není a budu se to snažit tady vysvětlit. Nevysvětlené problémy a kauzy hnutí STAN nás provázejí jako nekonečný seriál, doslova dnes a denně po celé toto volební období. A samozřejmě mají své kořeny i v hlubší minulosti. To, co tady řešíme dnes, se nestalo jenom dnes, jsou to dny, měsíce, roky zpátky, kdy se tyto kauzy začaly vyvíjet. V podstatě se dá říci, že problémy s financováním, utajováním informací a všudypřítomný lobbing na hranici zákona a možná i za ní, to musí říct někdo jiný, asi orgány činné v trestním řízení, jsou tou nejpřesnější charakteristikou současného a minulého hnutí STAN, jehož jsou poznávacím znamením nahrazujícím u něj absenci politického programu a reálné politické práce pro občany.

Předáci hnutí, včetně pana Polčáka, si prostě ze svého politického angažmá pod populární hlavičkou Starostů, ačkoliv zdaleka nereprezentují všechny starosty v zemi, jejichž titul si pouze uzurpovali a uzurpují pro sebe, udělali výhodný byznys, jakési perpetuum mobile na peníze a vliv, které je založeno na tom, co verbálně a falešně odsuzují, tedy hlavně na masivní kumulaci funkcí. Koneckonců je to vidět, říkají si Starostové, a jejich politické angažmá je dovedlo až do vlády na pozici ministrů a vicepremiérů. Takže možná by byl čas uvažovat, že by se název hnutí mohl změnit na vicepremiéři, ministři, starostové a nezávislí. Například byznys pana Polčáka je založen na sloučení a využívání či spíše zneužívání jeho mandátu a roli europoslance, advokáta a dlouholetého předsedy Sdružení místních samospráv, které nijak neodděluje, ale naopak spojuje a využívá k masivnímu lobbingu a především pak ke kumulaci vlastních příjmů, zejména z veřejných peněz.

Já se ptám, jestli by pan Polčák, pokud by nebyl jedním z funkcionářů hnutí STAN, pokud by nebyl europoslanec, pokud by neměl přímé vazby a kontakty na politiky v České republice, jestli by lobboval za zákon o odškodnění ve Vrběticích a jestli by mu ti starostové také naslouchali. Já si myslím, že to je jasný střet zájmů, kdy pan Polčák spojil dvě své funkce, a to funkci politika a advokáta, spojil politiku a byznys. Spojil to, co vy jste tak kritizovali na devadesátkách, co jste tak kritizovali později a teď se nám to vlastně vrací zpátky v podobě hnutí STAN.

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí

A nejde zdaleka jen o onen lex Vrbětice, který je pouze vrcholkem pověstného ledovce, šlehačkou na veskrze prohnilém dortu. Pomalu už zapadla kauza financování hnutí STAN přes skryté sponzory, kdy se účelově rozdělovaly platby a dary na menší částky. Dodnes nevíme, za jakým účelem se tak dělo, co mělo zůstat skryto a kdo jsou skuteční dárci a sponzoři. Zdá se také, že už to nikoho nezajímá - ani investigativní novináře, nikoho prostě. Celá ta kauza zapadla, jako zapadly další kauzy této pětikoalice. A navenek to vypadá, že vůbec nikoho nezajímají a že také o nic podstatného nejde. Ještě se k tomu vrátím, zda také nešlo v podstatě o určitý způsob takzvané praní špinavých peněz a o snahu vyhnout se důkladné kontrole ze strany bank a finančních úřadů, které mají zákonnou povinnost přezkoumávat podezřelé převody v objemu vyšším než 15 000 euro, což je zhruba 375 000 korun. Chci připomenout, že pravděpodobně je pouhou náhodou, že všechny rozepsané dary kyperských společností byly pod touto hranicí.

Ale dnes tady řešíme pana Polčáka a zpět k panu Polčákovi. Chci říct, že to, co tady teď budu říkat, mám zazdrojováno. Všechno jsem si vygooglil, vytáhl z médií, většinou jde o Českou televizi, Český rozhlas a podobně. Vždycky řeknu, kde jsem našel.

Nesmíme zapomínat ani na jeho bohaté kontakty se spolupracovníkem uprchlého zločince, mafiánského bosse Radovana Krejčíře Michalem Redlem. S tímto člověkem pan Polčák dle Českého rozhlasu Radiožurnál - to je zdroj, můžete si jít stěžovat vašim kolegům do Radiožurnálu - v minulosti čile konzultoval personální nominace hnutí STAN na pozice v orgánech firem zřizovaných hlavním městem Prahou a na důležité pozice na pražském magistrátu. Existují k tomu i doklady v podobě e-mailové komunikace. Tento pan Redl byl v minulosti s Radovanem Krejčířem stíhán ve dvou kauzách - například ohledně tunelování České spořitelny, kde zmizelo sto milionů korun. Tak to jenom, abychom věděli, jaká je to vybraná společnost.

Mimochodem pan Polčák to tehdy zdůvodňoval tím, že mu pan Redl pomáhal hledat skutečné odborníky pro oblast energetiky a vodárenství. To tady slyšíme neustále. Tato vláda hledá skutečné odborníky. Argumentoval i tím, že pan Redl nakonec v Krejčířových kauzách nebyl odsouzen. Ale zapomněl již dodat, že se tak stalo jen proto, že jeho stíhání bylo zastaveno pro údajnou duševní chorobu, která mu prý neumožňovala chápat trestní řízení. Ale v jiných případech, například při konzultacích hnutím STAN o obsazování lukrativních postů, mu tato choroba už na překážku nebyla. Záliba v pohádkách a vyložených lžích je tedy funkcionářům hnutí STAN vlastní již delší dobu. Mohli bychom se tomu i zasmát, kdyby nešlo o tak závažné věci a o tak nebetyčnou aroganci moci a výsměch občanům v podání hnutí STAN.

Připomínám, co nám tady řekla paní místopředsedkyně Kovářová, že tady zbytečně utrácíme peníze daňových poplatníků a že bychom se radši měli věnovat něčemu jinému, že jsou to zbytečné politické debaty. Na základě těchto faktů jsem přesvědčen o tom, že jsme povinni tady o tom mluvit, hovořit, aby si občané mohli udělat obrázek.

Vazby na pana Redla museli pak postupně přiznat i další politici hnutí STAN, například Petr Gazdík a zlínský primátor Miroslav Adámek. Miroslav Adámek řekl, cituji: "Když ho potkávám, tak bych jako doktor neřekl, že má nějakou zdravotní nezpůsobilost. Musel bych znát důvod, ale fyzicky žádný problém vidět není. Rozhodně to není tak, že bych si s ním proto neměl co říct," řekl Radiožurnálu na adresu Michala Redla zlínský primátor za hnutí STAN Adámek. Takže je to opět zdroj, opakuji, Radiožurnál. Žádný výmysl.

Mimochodem s panem Redlem, někdejším Krejčířovým pobočníkem, se nedávno sešel i ředitel státního podniku Česká pošta Roman Knap, který toto setkání vysvětlil slovy, že šlo o jednání v rámci povolebního přenastavování špagátů moci. Doplňuji, že Česká pošta spadá pod resort Ministerstva vnitra, které vede pan předseda hnutí STAN Vít Rakušan. Takže možná by nám také k tomu něco mohl říct, jak přenastavujete, pane vicepremiére, špagáty moci, když jste odvolal dozorčí radu z důvodů - a teď to asi neřeknu přesně, tak nám to můžete osvětlit - z toho, že byla nekompetentní, nebo že nepracovala správně tak, jak měla. Ale přitom hejtmana Pardubického kraje pana Netolického jste v té dozorčí radě nechal, tak ten asi kompetentní byl, ale nic s tím nedokázal udělat. Nevím, jestli jde o nějaký klientelismus. Ale přenastavování špagátů moci by mě zajímalo, jak vypadá v podání hnutí STAN.

A nezapomínejme ani na další kauzu hnutí STAN, o které se moc nemluví a je také z poslední doby. Také jakoby ji novináři neviděli. Tentokrát se týká náměstka pražského primátora a předsedy pražské organizace STAN Petra Hlubučka. Tento člověk má být dle veřejných zdrojů vyšetřován policií kvůli podezření z hospodářských deliktů. Víme, že je vyšetřovaný, i když jej policie zatím neobvinila. Je to pro nás nepříjemná situace. Samozřejmě, že zvažujeme i možnost, že rezignuje - sdělil jeden z členů vedení hnutí STAN serveru Neovlivní. Zdroj je server Neovlivní. Pan Hlubuček navíc odmítá zveřejnit své majetkové přiznání a tají se svými majetkovými poměry, přestože dle serveru seznam.cz i jiných zdrojů vlastní milionové nemovitosti. Mimochodem byl to opět právě europoslanec Polčák, který coby tehdejší předseda Sdružení místních samospráv koncem roku 2020 kvitoval rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který se zastal komunálních politiků odmítajících zveřejnit své majetkové poměry na internetu.

Náměstek Hlubuček se rovněž - jaký div - dlouhodobě stýká, jak sám přiznává, s pravou rukou Krejčíře Michalem Redlem, který je v podstatě dle dostupných zdrojů asi nejdůležitějším poradcem hnutí STAN. Kruh se uzavírá. A já si v této souvislosti vybavuji některé slavné italské seriály, kde neohrožení policisté bojovali s mafií. Když se média na náměstka Hlubučka obrátila a požádala ho o zaslání majetkového přiznání, neboť Ministerstvo spravedlnosti v současnosti nahlédnutí do dokumentů neumožňuje, tento představitel hnutí STAN to - jaké překvapení - odmítl. Je to pro hnutí STAN typické - arogance moci, plivnutí do tváře občanů, které ho financují.

Dál bych se ještě chtěl zmínit o jedné další věci, která není tak skandální, nicméně to dokresluje jakousi aroganci politické moci hnutí STAN. A je to pan ministr školství pan Gazdík, který řekl, že zapomněl na to, že je jednatelem společnosti a že samozřejmě to hned vyřeší, protože souběh podnikání, souběh, pokud jste orgánem nějaké společnosti, a souběh vládních funkcí je neslučitelný. A pan Gazdík půl roku po volbách zapomněl, že je jednatelem nějaké společnosti. Jestli pan Gazdík zapomněl, tak jde minimálně... jako jednatel společnosti má jisté povinnosti a může jít i o neúmyslný trestný čin v podání pana Gazdíka. Ale to prostě jenom definuje celou tu společenskost, nebo tu společenskou situaci této vlády, která si je jistá. Jistá tím, že drží všecky státní instituce v ruce, i ty silové, že se jim nemůže nic stát, že jsou v pohodě, že se nepotřebují bavit s opozicí, že všechno, co dělají, je v pořádku a gentlemanské a že debata s občany, s opozicí je jenom ztráta času. Myslím, že už není třeba nic víc dodávat.

Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

12:06 Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

Slavnostním poklepem na základní kámen byla v úterý 23. dubna 2024 zahájena 6. etapa výstavby zanádr…