Fialová (ČSSD): Kraj Vysočina finančně podpoří celoroční aktivity handicapovaných

14.04.2019 11:17

Rada kraje tento týden schválila 15 projektů neziskových organizací z Kraje Vysočina na podporu jejich pravidelné činnosti s handicapovanými dětmi, mládeží, dospělými nebo seniory.

Fialová (ČSSD): Kraj Vysočina finančně podpoří celoroční aktivity handicapovaných
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

V rámci programu Celoroční aktivity handicapovaných 2019 si rozdělí částku 408 000 Kč. „Program je nově pod Fondem Vysočiny a tak jsme rádi, že i přes veškeré změny bylo letos podáno více žádostí a kraj bude moci rozdělit částku vyšší než v loňském roce. Podpora sportovních, volnočasových a vzdělávacích aktivit handicapovaných je pro nás důležitá, jelikož projekty se snaží propojovat svět handicapovaných a běžné zdravé populace, je kladen důraz na dobrovolnictví a sociální cítění,“ doplnila Jana Fialová, krajská radní pro oblast školství, mládeže a sportu.

Dotace pomohou s financováním pravidelné celoroční činnosti, na kterou mohou navazovat rovněž akce jednorázového charakteru, jako sportovní soutěže, letní tábory a sportovní soustředění, nejrůznější poznávací cesty spojené s kulturním programem i ochranou přírody.

Mnoho projektů se orientuje na sport, a tím i rozvoj fyzických schopností handicapovaných. Velmi oblíbené je plavání, na které se mohou těšit klienti SK Vodomílek, Medou z Humpolce, Unie ROSKA nebo nově také Portimo o.p.s. Atmosféru na klasických postupových soutěžích a turnajích v atletice nebo boccie zažijí sportovci organizovaní v Handicap Sport Club Velké Meziříčí a TJ Březejc. Pohybovou koordinaci budou handicapovaní rozvíjet při hiporehabilitaci, bowlingu, showdownu (aplikovaném stolním tenisu pro nevidomé) a jiných rehabilitačních a rekondičních cvičeních.

K překonávání psychických bariér a přirozené integraci do společnosti přispívají také návštěvy kulturně-společenských akcí, jako jsou divadla, muzikály, a pořádání volnočasových akcí pro širokou veřejnost, například vánoční besídky nebo tvoření adventních dekorací. To vše je náplní činnosti SPMP ČR Třebíč, Zvoneček Pelhřimov a Klubu „Úsměv“ ze Žďáru nad Sázavou.

Letošními novinkami byly projekty zaměřené na muzikoterapii od Centra LADA Pacov a zahradní terapii pro handicapované seniory, kterou zajistí Chaloupky o.p.s.

Integrační centrum Sasov, které se stará o osoby s poruchou autistického spektra, zase učí své klienty praktickým dovednostem, které použijí v běžném životě, jako pohybovat se v dopravních prostředcích, nakupovat a sami si uvařit.

Dotace na celoroční aktivity handicapovaných tvoří od roku 2015 stabilní dotační titul kraje a byly v něm dosud rozděleny necelé 2 miliony korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

19:05 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Migračnímu paktu