Franěk (ANO): Nový domov pro seniory v Havlíčkově Brodě už má své obyvatele

07.12.2019 16:50

Moderní čtyřpodlažní budovu domova pro seniory, která vyrostla v areálu havlíčkobrodské nemocnice, otevřeli zástupci Kraje Vysočina, města Havlíčkova Brodu i Ministerstva práce a sociálních věcí ČR začátkem minulý týden.

Franěk (ANO): Nový domov pro seniory v Havlíčkově Brodě už má své obyvatele
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

 V krajském domově postupně najde domov 109 klientů. První klienti se už zabydleli, do začátku příštího roku má být plno.

Nová budova sousedí se současným domovem. Vyrostla na místě bývalého Plicního pavilonu, který se už delší čas nevyužíval. Jeho existenci připomíná vchodový kamenný portál, který zdobí hlavní halu domova. „První až třetí podlaží se 75 lůžky je určené pro klienty s různými typy demencí a Alzheimerovou chorobou. Čtvrté patro funguje v režimu domova pro seniory a disponuje 34 lůžky,“ upřesňuje ředitelka krajského Domova pro seniory Havlíčkův Brod  Hana Hlaváčková s tím, že péče o klienty využívající služby domova se zvláštním režimem je řešena komunitním způsobem. Klienti žijí v tzv. rezidencích po 10 až 12 osobách, ve větším soukromí tak využívají kuchyňku i společný obývací prostor, kde se o ně stará jedna pečovatelka a na pomoc například s hygienou dochází další pracovníci. „Pokoje pojmou jednu, standardně dvě osoby, jsou krásně prostorné, světlé s bezbariérovou koupelnou. Domov má také aktivizační prostory pro cvičení a terapie,“ doplňuje náměstek hejtmana pro sociální oblast Pavel Franěk.

Krajský domov přijímá zájemce z celé Vysočiny, jeho služby však využívají převážně klienti z Havlíčkobrodska. „Už nyní máme v pořadníku 500 žádostí a nové stále přicházejí, měsíčně až čtyřicet,“ potvrzuje ředitelka Hlaváčková. „Projekt za téměř 170 milionů se podařilo realizovat především díky stomilionové dotaci Ministerstva práce a sociálních věcí ČR,“ připomněl na závěr náměstek hejtman pro ekonomiku a majetek Martin Kukla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…