Gajdůšková: ÚS vrátil ČR mezi země, kde jsou respektována lidská práva

04.07.2013 13:28

Výrok Ústavního soudu je naprosto zásadní z pohledu platnosti Listiny základních práv a svobod v oblasti práva přístupu ke zdravotní péči. V tomto ohledu Ústavní soud ČR vrací ČR mezi země, kde jsou lidská práva respektována.

Gajdůšková: ÚS vrátil ČR mezi země, kde jsou respektována lidská práva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Gajdůšková

Rozhodnutí Ústavního soudu je dobrá zpráva nejen pro dnešní zdravotně postižené, či pacienty. Je nutné si uvědomit, že pacientem se může stát každý. Úraz nebo nečekaná nemoc pak do složitých finančních situací staví všechny občany, i ty, kteří jako zdraví měli velmi slušné příjmy. Je nemorální požadovat nemalé platby po lidech v situaci, kteří platí zdravotní pojištění a pak v důsledku pracovní neschopnosti přichází o svůj zdroj příjmů. V utrpení a bolesti jsme si rovni.  Proto je také rovný přístup ke zdravotní péči vnímán v Evropě jako základní právo občana.

Za zásadní považuji výrok o tom, že nelze vyprazdňovat č. 31 Listiny práv a svobod. Případný rozdíl v péči hrazené z veřejného pojištění a hrazené pacientem „nesmí spočívat ve vhodnosti a účinnosti léčby.“ Různost „standardů“ a „nadstandardů“ je sice podle ÚS možná, ale nesmí se týkat zdraví samotného. Může jít pouze např. o pohodlí a jiné přidané hodnoty, ne o léčbu samotnou. To znamená, že člověk musí být léčen bez ohledu na výši jeho konta. To je klíčové ustanovení, které znamená, že do budoucna je možné zpoplatňovat pouze záležitosti, které nesouvisí s návratem ke zdraví.  Tak to je také ve většině zemí EU.

Vítáme také zrušení zvýšení poplatků za pobyt v nemocnici bez časového a sociálního limitu, které stavěli do neřešitelných situací nejen nízko příjmové skupiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…