Hajnová (Piráti): Do regionu chceme příští rok poslat o 66 milionů víc než letos

14.11.2021 18:50 | Tisková zpráva

Podoba nového rozpočtu Kraje Vysočina na rok 2022 je téměř finální. Nedílnou součástí tohoto klíčového dokumentu je i návrh částky určené pro rozdělení v rámci Fondu Vysočiny. Ta bude podle informací náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina pro oblast regionálního rozvoje Hany Hajnové o 66 miliónů vyšší než letos.

Hajnová (Piráti): Do regionu chceme příští rok poslat o 66 milionů víc než letos
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Hana Hajnová

„V návrhu nyní zpracovávaného rozpočtu kraje na rok 2022 je připravena ke schválení na dotační programy částka 330 miliónů korun. Maximální částka pro dotační politiku je dle pravidel Fondu provázána na předpokládané daňové příjmy kraje a meziročně se může lišit. Pro příští rok bychom rádi vyhlásili až 37 rozvojových dotačních titulů. Pro nás je důležité, že programy, o které je každoročně velký zájem finančně posílíme a také to, že do nabídky vrátíme programy, které jsme museli v rámci šetření nebo obezřetnosti ve vazbě na pandemickou situaci dočasně vypustit,“ říká Hana Hajnová.

Nejočekávanější je návrat programu Rozvoj podnikatelů, jehož výši se z původní uvažované alokace v průběhu roku podařilo navýšit a ve výsledku příští rok nabídneme malým a středním podnikatelům k rozdělení 8,1 miliónu korun. Bude se jednat opět o program soutěžní, tzn. že není jisté, že se na všechny žadatele dostane. Podporu získají jen ty nejlepší projekty.

V nabídce dotačních titulů pro rok 2022 se opět objeví podpora pro turistická informační centra, vydávání regionálních publikací pod značkou Edice Vysočiny, inovován bude dotační titul Učební pomůcky nově zacílený nejen na ZUŠ, ale od příštího roku i na talentované žáky různých oborů a kraj nabídne i možnost čerpat dotaci na ekologickou výchovu.

Anketa

Zvládne Fialova vláda covid lépe než Babišova?

3%
94%
hlasovalo: 36258 lidí

„Zásadní informací je, že řada z tradičních dotačních titulů byla finančně posílena. Více peněz půjde do sportovišť, na svoz klientů do denních stacionářů a center denních služeb, na podporu cyklodopravy a cykloturistiky, centrům talentované mládeže, na dobrovolnictví nebo na nakládání s odpady,“ vyjmenovává Hana Hajnová.

Nejvyšší dotace budou rozdělovány na provozování domácí specializované paliativní péče, kam je kraj připraven poslat celkem 28 miliónů korun, ještě štědřejší pak bude krajská pokladna k úspěšným projektům řešícím problematiku vodního hospodářství, pro tyto účely je připraveno až 76 miliónů korun, stejně jako letos.

K navýšení dotační částky dojde v roce 2022 i u titulu Obnova venkova Vysočiny. Letos bylo připraveno k rozdělení 70 miliónů, příští rok kraj nabídne obcím 89 miliónů. „Říkáme, že peníze z tzv. Obnovy jsou nejjednoduššími dotacemi, na které si obce mohou sáhnout. Je sice věcně určeno, na co je mohou obce požít, ale je to tak dlouhý seznam možností, že je vyloučeno, aby si obce nevybraly – oprava místních komunikací, osvětlení, kulturních zařízení, pořízení drobné mechanizace… Pokud se podívám na všechny dotační tituly Fondu Vysočiny připravené pro rok 2022, tak v drtivé většině jsou obce potenciálními žadateli a teoreticky by tak mohly získat až 250 miliónů korun z celkové alokace,“ doplňuje Hana Hajnová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…