Hamáček (ČSSD): Na hrdiny Dukly nesmíme zapomenout

09.10.2017 22:16

V těchto týdnech si připomínáme výročí Karpatsko-dukelské operace, nanejvýš významné pro osvobození Československa ve 2. světové válce. Jako předseda Poslanecké sněmovny mám tento rok možnost se s českou delegací zúčastnit pravidelné vzpomínkové akce u dukelského památníku.

Hamáček (ČSSD): Na hrdiny Dukly nesmíme zapomenout
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda poslanecké sněmovny Jan Hamáček

Znovu si tak připomínáme hrdinství 1. československého armádního sboru pod vedením generála Ludvíka Svobody. Za cenu strašlivých ztrát, našich i sovětských, se jeho příslušníkům podařilo zahájit postupné osvobozování Československa, završené v květnu 1945 v Praze. Jméno generála Svobody bude navždy spjato se skutečností, že jeho vojáci osvobodili první části československého území. Ludvík Svoboda patří k nejvýznamnějším postavám našich vojenských dějin.

Především proto, že se osobně vydatně podílel na protifašistickém odboji, stál v čele naší armády na východní frontě, která zůstane v historii zapsána jako svobodovci. Méně se už ví, že také jeho syn Miroslav se zúčastnil v okupované vlasti hnutí odporu – a zaplatil za to životem.

Inspirace i pro další spolupráci

Vnímám každoroční připomínku hrdinů od Dukly šířeji, jako výraz společného boje Čechů a Slováků za obnovu Československa. Tahle československá tradice je historickou vazbou, o kterou bychom měli starostlivě pečovat, nenechat ji upadnout do zapomnění. Tím spíše, že v příštím roce si připomeneme 100. výročí vzniku Československa.

Příslušníci mladé generace Slováků a Čechů už žijí v samostatných státech a pocit vzájemnosti obou národů u nich už nemusí být – a nejspíš ani není – takový jako u starších generací. Dukla samotná je především naším společným příspěvkem do boje proti Hitlerovi, v němž jsme my, Slováci a Češi – při vší skromnosti – nehráli zanedbatelnou úlohu.

Dnes, po více než 70 letech, žijeme pochopitelně v jiném světě. Slovenská i česká armáda plní zcela jiné úlohy. Obě jsou součástí bezpečnostního systému na půdorysu Severoatlantické aliance. I v tomto rámci si ovšem vztahy našich armád uchovaly svou svébytnost, vzájemné přátelství, pochopení, ale také efektivnost. Připomínám jen namátkou společný česko-slovenský prapor jako součást mírových sil Kosovo Forces v Kosovu či působení našich vojenských jednotek v Afghánistánu. Blízkost našich ozbrojených sil má nepochybně v této době svůj význam, patrně bude dále vzrůstat.

Závěrem bych ještě chtěl ocenit péči, kterou slovenská strana věnuje zachování společných tradic Čechů a Slováků. A vyjádřit naději, že tomu tak zůstane i do budoucna. Tuto tradici je dobré a nutné zachovat.

Jan Hamáček

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.