Haramul: Starosta Březiněvsi Jiří Haramul míří do Senátu

05.09.2018 8:14

Lidé z Prahy 8 ho znají jako starostu Březiněvsi, Jiří Haramul má však v nadcházejících volbách vyšší cíl – míří na Senát. Proč se rozhodl kandidovat a s čím do voleb jde?

Haramul: Starosta Březiněvsi Jiří Haramul míří do Senátu
Foto: nasepraha7.cz
Popisek: Jiří Haramul, starosta Březiněvsi

Jste starostou Březiněvsi, v nadcházejících volbách je vaším cílem Senát. Nechybělo by vám starostování?

Starostou jsem už šestnáctým rokem. Březiněves se za tu dobu ohromně zmněnila. Přistěhovali se stovky nových rodin do desítek nových rodinných domů. Máme nové obchodní centrum, nová či zrekonstruovaná sportoviště, vznikly tady nové hospody i nové spolky. Zároveň se ale v celé městské části podařilo udržet příjemný, řekl bych až vesnický duch. Lidem se nejspíše v Březiněvsi dobře žije. Odhaduji to na základě letošního roku, kdy vlastně nikdo kromě nás neměl potřebu postavit kandidátku do komunálních voleb. Takže ve funkci starosty budu pokračovat ještě další čtyři roky.

Upřímně řečeno, starostování by mi velmi chybělo. Každý den potkávám spoustu lidí, snažím se řešit jejich problémy a přání a výsledek vidím v některých případech vlastně okamžitě. Zároveň mám rozpracované velké množství nových projektů, které chci ještě se svými spolupracovníky dotáhnout. Jde třeba o stavbu nové ZŠ včetně rozsáhlých školních sportovišť a tělocvičen, vybudování Centra sociálních služeb, zřízení nových autobusových zastávek a světelných přechodů, obchvat Březiněvsi a stavba silnice II/243, výsadba zeleně v lesoparku kolem Březiněvsi, zajišťování ozdravných pobytů pro děti a seniory, podpora sportu v naší tělovýchovné jednotě. Mohl bych samozřejmě pokračovat dál, těch plánů a vizí je strašně moc. Co vás přimělo kandidovat?

Byl to plán, nad kterým jste dlouhodobě přemýšlel?

Mé rozhodnutí zrálo řadu let. Vycházelo z určité bezmocnosti, kterou jako starosta cítím ve chvílích kdy nemohu ovlivňovat zákony, které naopak velmi ovlivňují život v naší městské části. Konkrétně mi jde třeba o zákon o církevních restitucích. Ten byl na sílu protlačen Sněmovnou, odsouhlasen Senátem, v tichosti podepsán prezidentem a nám v Březiněvsi de facto znemožnil nakládat s pozemky, na kterých plánujeme postavit školu. V tuto chvíli jsme se již s restituentem dohodli, ale byla to dlouhá a vlastně i nákladná jednání.

Takových zákonů, které znepříjemňují a zatěžují zastupitelstva měst a obcí je velké množství. Jako starosta jsem už dneska zatížen tak ohromnou a mnohdy nesmyslnou administrativou, že už se chvílemi vytrácí to hlavní, kvůli čemu se konají volby – abych co nejlépe sloužil občanům, plnil jejich přání a pomáhal řešit problémy.

Jako senátor chci dávat návrhy, které nesmyslné zákony a nařízení buď zruší, nebo upraví do nějaké lidské podoby.

jakými vizemi a plány do voleb, případně Senátu, jdete?

Ten největší ůkol, snížení byrokracie a zbytečné administrativy, jsem už popsal v předchozí odpovědi. Myslím si, že nejsem nějaký filozofující kecálek, ale člověk s praxí a konkrétní zkušeností, který bude od první vteřiny vědět, co chce v Senátu prosadit. Jestli se ptáte na nějakou konkrétní věc, tak tou je rozhodně dostavba Pražského okruhu. Jako starosta a člen nejrůznějších komisí se Pražským okruhem zabývám už celou řadu let. Můžu vám říct, že nikdo ani netuší, kolik zákonných překážek a nesmyslů tak důležité stavbě brání.

Zároveň se jako celoživotní zahrádkář a milovník přírody nestačím divit, jak se ve změti zákonů nakonec ztratí respekt k ochraně přírody a lidí, kteří v ní žijí. Kolem okruhu se tak nějak zapomněl vysázet „zelený pás“, který by ho měl vlastně v celé délce lemovat. A to jsou věci, které mohu jako senátor ovlivnit daleko více, než jako člen nejrůznějších komisí…

V čem jste podle vás odlišný od protikandidátů? Co je vaší “hlavní zbraní”?

Z mých „ohnivých“ slov vyplývá, že hlavní téma je dokončení Pražského okruhu. A to včetně protihlukových opatření, výsadby zeleného pásu a vybudování sítě velkokapacitních záchytných parkovišť. Tady na severu Prahy jsme doslova zahlceni automobilovou dopravou. Již od roku 2004 jsem členem Spolku pro výstavbu okruhu kolem Prahy ( SOKP ) , v současnosti jsem místopředsedou tohoto spolku a z dlouholeté vlastní zkušenosti vím, že takováto stavba potřebuje aktivní podporu vrcholových politiků na úrovni vlády, Sněmovny a Senátu. A já mám všechny dostupné informace k tomu, abych se i na této úrovni o dokončení okruhu snažil.

Kdo z dalších kandidátů je největším soupeřem ve smyslu počtu hlasů, názorů a tak dále?

Každý z mých protikandidátů má jinou motivaci a jinou představu o svém případném působení v Senátu. Moje motivace je jednoznačná. Já jsem se v Praze narodil a tady v její severní části žiji celý život. Mám dostatek zkušeností ať už jako občan, tak i jako komunální politik. Letos jsem byl po páté zvolen jako nezávislý starosta Březiněvsi. Na Magistrátu se věnuji životnímu prostředí. V posledním volebním období jsem dokonce pracoval jako předseda výboru pro životní prostředí a technickou vybavenost hlavního města Prahy.

V Senátu proto budu prioritně hájit zájmy nás, obyvatel severní části Prahy. Kromě detailní znalosti potíží které máme, kromě svých zkušeností z komunálu mohu ještě nabídnout jednu svojí kvalifikaci. Od roku 1991 až do roku letošního jsem byl členem Komory auditorů ČR. Své členství jsem ukončil na vlastní žádost, abych se mohl věnovat vrcholné politice. Ale o odbornou erudici a čich auditora na hledání problémů jsem tím neztratil…

Co by pro vás úspěch znamenal?

Úspěch v senátních volbách by pro mne znamenal především obrovský závazek vůči svým voličům a všem lidem, kteří žijí tady na severu Prahy.

(autorem rozhovoru je server Nasepraha8.cz)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…