Hejtman Červíček: Nová okružní křižovatka v průmyslové zóně plně slouží řidičům

18.11.2022 15:18

Královéhradecký kraj jako investor dokončil výstavbu okružní křižovatky v průmyslové zóně Solnice-Kvasiny, kterou mimo jiné zajistil možnost napojení plánované komunikace do nové průmyslové zóny Solnice – jih.

Hejtman Červíček: Nová okružní křižovatka v průmyslové zóně plně slouží řidičům
Foto: ODS
Popisek: Martin Červíček

Výstavba pětiramenné jednopruhové okružní křižovatky za necelých 31 milionů korun včetně DPH probíhala za plného provozu po silnici I/14. 

Anketa

Cítíte se ohroženi aktivitami vedení Ruské federace?

5%
94%
hlasovalo: 34785 lidí

„Nová okružní křižovatka je významným milníkem pro výstavbu technické a dopravní infrastruktury budoucí průmyslové zóny Solnice – jih. Investicemi nejen do četných dopravních staveb, ale i dobře nastavené spolupráci se samosprávami obcí a vedením automobilky, se nám společně daří plnit usnesení vlády projektu na podporu průmyslové zóny Solnice-Kvasiny. Nadále chceme naše úsilí směřovat k vytváření takových podmínek, které povedou ke zlepšení života v celém okolí kvasinského závodu, a to nejen v dopravě, ale také například ve zdravotnictví a kulturním životě,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

Novou okružní křižovatku na silnici I/14 tvoří pět paprsků s jedním jízdním pruhem o průměru 48 metrů. Hlavními rameny jsou silnice směrem na Solnici a Rychnov nad Kněžnou, napojení plánované komunikace do průmyslové zóny Solnice – jih, účelová komunikace směrem na Litohrady a příjezdová cesta k budoucí výrobní hale.

Okružní křižovatka je nově osvětlena, stavbaři vybudovali propustky a dopojení dešťové kanalizace. Součástí projektu je přeložka cyklostezky mezi Solnicí a Rychnovem nad Kněžnou včetně zábradlí, přeložka vodovodního řadu, optického kabelu, napojení účelové komunikace k fotovoltaické elektrárně, rekultivace a vegetační úpravy.

„Stavbu jsme realizovali za plného provozu na silnici I. třídy se zřetelem na požadavky majitelů přilehlých pozemků, zejména nově vznikající průmyslové zóny a již provozované fotovoltaické elektrárny. V průběhu stavebních prací jsme dbali na zachování bezpečnosti silničního provozu a neohrozili jsem ani dodávky elektřiny do distribuční soustavy. Celá stavba vyšla na necelých 31 milionů korun včetně DPH,“ doplnil první náměstek hejtmana Pavel Bulíček za oblast investic. Přípravu, administraci a realizaci nové okružní křižovatky zajišťovalo oddělení průmyslových zón Centra investic, rozvoje a inovací (CIRI). Zhotovitelem stavby byla společnost M-SILNICE oblastní závod SEVER.

Vybudování nové okružní křižovatky spadá do projektu „Rozšíření strategické průmyslové zóny Solnice-Kvasiny a zlepšení veřejné infrastruktury v Královéhradeckém regionu“, který se realizuje od roku 2015 na základě několika vládních usnesení a také memoranda podepsaného mezi vládou, krajem a společností Škoda Auto.

Pro vybudování technické a dopravní infrastruktury pro budoucí průmyslovou zónu Solnice – jih je již vydáno všech sedm stavebních povolení a realizace se předpokládá v období 2023 až 2025. Odhad celkových nákladů na stavební práce je ve výši 650 milionů korun.

Motoristé již užívají první část obchvatu Opočna, obchvat Domašína, komunikaci Spy – Krčín nebo rekonstruovaný podjezd pod železniční tratí v Krčíně. Předpoklad realizace dalších dopravních akcí projektu souvisejících s průmyslovou zónou je plánován na období 2023 až 2027.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.