Hejtman Netolický: Je důležité, aby byl odstraněn brownfield v centru obce

30.08.2019 6:29

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil Brněnec, kde jednal se starosty okolních obcí o záměru investora na rozvoj areálu bývalé Vitky a Schindlerovy továrny.

Hejtman Netolický: Je důležité, aby byl odstraněn brownfield v centru obce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Netolický

Celá lokalita postupně ožívá díky rodině předválečných vlastníků. Zástupci Nadačního fondu Archa - rodiny Löw-Beer a Oskara Schindlera informovali starosty o svém záměru a jednotlivých krocích. První část areálu by mohla být zpřístupněna v roce 2021, nejprve je však nutné v obci změnit územní plán pro využití na občanskou vybavenost.

Na posledním setkání s panem starostou Kašparem jsme se domluvili, že pozveme starosty okolních obcí na jednání se zástupci Nadačního fondu Archa - rodiny Löw-Beer a Oskara Schindlera. Starostové mají právo na to mít informace takzvaně z první ruky, protože jejich podpora je pro celý projekt velmi důležitá,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Areál má prokazatelného majitele, což je pro nás jistou zárukou toho, že projekt má reálný základ a nejedná se pouze o různé spekulace. Rodina Löw-Beer a především Daniel Löw-Beer mají jednoznačný záměr, co se má s areálem stát, a to i vzhledem k rodinné tradici. Již nyní jsou patrné investice do zabezpečení areálu a zastavení dalšího chátrání. Pro nás je důležité, aby byl odstraněn brownfield v centru obce, stejně tak, jako chceme, aby byly odstraněny a oživeny další podobné prostory, které vznikly po utlumení textilního průmyslu,“ řekl hejtman.

Zástupci Nadačního fondu považují za velmi důležitý krok při rozvíjení celého záměru vyčistění areálu. „Pardubický kraj, který nechal nejprve odstranit povrchové chemikálie a další látky po textilní výrobě, dal jednoznačně najevo, že mu záleží nejen na životním prostředí, ale i dalším osudu areálu. Také díky analýze rizik nyní víme, že znečištění není takové, jak se předpokládalo,“ uvedl František Olbert, který je výkonným ředitelem Nadačního fondu Archa - rodiny Löw-Beer a Oskara Schindlera.

Zatímco probíhají drobné práce v rámci celého areálu, je nutné změnit územní plán obce ze stávající průmyslové výroby na občanskou vybavenost. „Bez změny územního plánu není možné celý projekt posunout k realizaci, a proto je v tuto chvíli nutné zaměřit všechny síly na to, aby došlo k co nejrychlejší změně, čemuž může obec jednoznačně pomoci,“ řekl hejtman Netolický.

Cíle nadačního fondu
Hlavním cílem Nadačního fondu Archa - rodiny Löw-Beer a Oskara Schindlera je zachránit a vybudovat památník Schindlerovy archy, šoa a Low-Beer textilky, v němž budou moci nejen žáci středních a základních škol, ale i další návštěvníci vidět film Stevena Spielberga, ale i dosud nepublikované materiály a záběry, a procítit historii přímo v místě, kde se vše odehrálo. První část areálu by měla být otevřena v roce 2021. Součástí záměru je také vybudování restaurace, ubytovacích kapacit či kina.

Areál v Brněnci
Továrna v Brněnci má velmi pestrou historii. Původně byla založena jako papírna, poté sloužila jako přádelna vlny, ze které tehdejší majitel, Izák Löw-Beer postupně vybudoval významnou textilku. Během války byla změněna na muniční továrnu a Brněnec se stal pobočným táborem koncentračního tábora Groß-Rosen. Do továrny přesunul německý podnikatel Oskar Schindler dělníky ze své smaltovny, čímž jim zachránil život. Jednalo se přibližně o 1 200 osob.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…