Hejtman Netolický: Připravujeme projekty pro čerpání eurofondů za deset miliard

08.08.2021 9:31

Již v roce 2019 zahájil kraj přípravu na programové období 2021+ shromažďováním projektů, které mají ambici získat podporu z evropských fondů. Krajské portfolio nyní čítá celkem 155 projektů ve výši přes deset miliard korun.

Hejtman Netolický: Připravujeme projekty pro čerpání eurofondů za deset miliard
Foto: Archiv ČSSD
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

„Seznam projektů včetně jejich harmonogramů a zdrojů financování byl průběžně aktualizován i se zřetelem na jejich finanční aspekty. Projekty musí být řádně a včas připraveny tak, aby měly šanci obstát a získat z fondů Evropské unie dotaci na realizaci. Všechny gesční odbory krajského úřadu udělaly veliký kus poctivé práce. Je to však teprve začátek, protože nyní je potřeby dovést projekty ke zdárné realizaci a získání evropských peněz,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

„Jedná se o projekty uplatnitelné v Integrovaných územních investicích (ITI), v Regionálním akčním plánu (RAP), v individuálních výzvách nebo v dalších nových programech a finančních nástrojích. Mezi ně se řadí například ReactEU, Modernizační fond nebo Národní plán obnovy,“ doplnil hejtman.

Do ITI 21+ byly vybrány projekty pro oblast kultury, IT a sociální oblast. „Prioritou je pro Pardubický kraj projekt Zámek Pardubice. U projektu Archeodepozitáře a pracoviště pro Východočeské muzeum v Pardubicích doufáme ve využití individuálních výzev,“ uvedl Ladislav Valtr, radní pro regionální rozvoj a evropské fondy.

Anketa

Kolik dle vás existuje pohlaví?

98%
hlasovalo: 18865 lidí

„V rámci Regionálního akčního plánu Pardubického kraje se pak projekty zaměřují především na oblast středoškolského vzdělávání a speciálních škol, ale také na dopravu, sociální služby nebo zdravotnickou záchrannou službu,“ upřesnil Ladislav Valtr. Jedním z řady projektů je například projekt části Areálu Perla v Ústí nad Orlicí, ve kterém by měla v budoucnu sídlit Střední škola uměleckoprůmyslová. Areál je navíc zařazen mezi brownfieldy a splňuje kritéria pro podporu i z Národního plánu obnovy.

„Součástí portfolia jsou také projekty v rámci programu Interreg Česká republika - Polsko, které řeší rozvoj území po obou stranách hranice. V tomto případě je naším cílem sestavit takové projekty, které budou mít maximální synergický přeshraniční efekt,“ dodal radní Ladislav Valtr.

Prioritou je v případě česko-polské spolupráce doprava, cestovní ruch, ale také integrovaný záchranný systém a životní prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …